Zygmunt Miłoszewski: Domofón

Mladomanželský pár sa presťahuje do hlavného mesta, kde chce začať nový život. Privítanie v paneláku je však nezvyčajné, na chodbe sa váľa odtrhnutá hlava, zvyšok tela leží vo výťahu.

13.07.2016 05:00
debata
Zygmunt Miłoszewski: Domofón
Zygmunt Miłoszewski, Domofón Zygmunt Miłoszewski: Domofón

Miestom debutu obľúbeného poľského autora detektívok je panelový dom, v ktorom sa komunistická architektúra stretáva s udalosťami z ešte dávnejších čias. Každého obyvateľa kvári iná nočná mora a musia čeliť nepríjemným otázkam. Je to len masová hystéria alebo je miesto prekliate? A existuje vôbec nádej, že to niekto prežije?

Román je plný záhadných postáv a hrôz číhajúcich tesne pod povrchom zdanlivo banálnej skutočnosti. Bulgakovovský čierny humor, starostlivo vybudovaná atmosféra, živé tempo a vynikajúce pozorovania zo života sídliskovej komunity sú stavebnými prvkami knihy, ktorá kombinuje horor, romantické strašidelné príbehy a klasický mravoučný román.

Pôvodne novinár, reportér zo súdnych siení Zygmunt Miłoszewski (1976) je dvojnásobným držiteľom Ceny veľkého kalibru pre poľskú detektívku roka. Preslávila ho najmä trilógia s prokurátorom Teodorom Szackým, ktorá vyšla i v slovenčine.

Z poľského originálu Domofon (2005) preložil Alexander Horák.

Premedia

debata chyba
Viac na túto tému: #Premedia #Zygmunt Miłoszewski #Domofón #Alexander Horák