Joe Kubert: Fax ze Sarajeva

Legendárny komiks z okupovaného Sarajeva napísaný na základe faxových správ, ktoré posielal Ervin Rustemagić svojim komiksovým priateľom a kolegom v Amerike, vrátane svojho klienta Joe Kuberta, slávneho amerického kresliara, ktorý maľoval Batmana alebo Tarzana. Intenzívny príbeh prežívania obyčajného človeka vo vojnovej zóne.

24.07.2016 05:00
debata
Joe Kubert: Fax ze Sarajeva
Joe Kubert Fax ze Sarajeva Joe Kubert: Fax ze Sarajeva

„Ervin Rustemagić, v tom čase veľmi zavedený a významný vydavateľ európskych komiksov, pracoval v kancelárii v Sarajeve. Dva roky sa spoločne so svojou rodinou snaží z mesta, obliehaného Srbmi, uniknúť. Jedna z tých jeho ciest je, že pomocou faxov oslovuje svojich komiksových priateľov po celom svete,“ opísal vznik komiksu pre Český rozhlas Petr Litoš z nakladateľstva Crew. 

Jedným z nich bol i Joe Kubert, ktorý zburcuje medzinárodné spoločenstvo a zariadi evakuáciu. Rodina sa však nemôže z mesta dostať kvôli ostreľovaniu na letisko. To všetko sa do komiksu dostalo. „My sledujeme komiksové políčka s bublinami, ale zároveň tam autor vkladá faxy, ktoré si vymieňal s hlavným hrdinom. To čítanie to ozvláštňuje a dodáva mu istú autenticitu – je tam rozprávaný príbeh a do toho autentické dokumenty,“ opisuje prekladateľka Pavla Horáková.

Joe Kubert (1926 – 2012) bol vysoko oceňovaným americkým komiksovým kresliarom a učiteľom, zakladateľom vlastnej školy pre komiksových výtvarníkov a ilustrátorov. Ervin Rustemagić (1952), vydavateľ, distribútor a vlastník autorských práv komiksov je dnes občanom Slovinska. Fax zo Sarajeva – v anglickom origináli Fax from Sarajevo (Dark Horse Comics, 1996) – dostal mnoho žánrových cien. (česky)

Crew

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #knižná novinka #Joe Kubert #Fax ze Sarajeva #Ervin Rustemagić #Crew