Martin Pistorius: Väzeň vo vlastnom tele

Dvanásťročný Martin z ničoho nič ochorel. Bolo to vážne, jeho stav sa zhoršoval a lekári boli bezmocní. Postupne prestal chodiť, hýbať očami a napokon aj hovoriť. Nevnímal okolitý svet, neprítomne civel pred seba a v štrnástich rokoch bola z neho už len bezduchá telesná schránka. No jedného dňa sa jeho myseľ začala prebúdzať…

23.07.2016 05:00
debata
Martin Pistorius: Väzeň vo vlastnom tele
Martin Pistorius Väzeň vo vlastnom tele Martin Pistorius: Väzeň vo vlastnom tele

A potom strávil nepredstaviteľných desať rokov pri plnom vedomí uväznený vo vnútri nehybného tela, kým si jedna vnímavá terapeutka nevšimla reč jeho očí. Vtedy sa všetko začalo meniť k lepšiemu a Martin sa naučil komunikovať pomocou prístroja. Svoj príbeh vyrozprával v knihe Väzeň vo vlastnom tele. Opísal mrazivé podrobnosti zo života nehybného človeka, ktorý intenzívne vnímal okolitý svet – počnúc zneužívaním ľuďmi, ktorí sa nazdávali, že jeho mozog už dávno nepracuje, až po nádej, ktorú mu dodávali tí, čo verili v jeho návrat medzi „živých“.

Juhoafričan Martin Pistorius (1975) dnes pracuje ako tvorca webových stránok. Jeho kniha, ktorú napísal v spolupráci s Megan Lloydovou Daviesovou, vyšla v anglickom origináli pod názvom Ghost Boy (Simon and Schuster, 2011). Preložila Elena Šikulová.

Tatran

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Tatran #Martin Pistorius #Väzeň vo vlastnom tele #Elena Šikulová