Ľudmila Petruševská: V dome niekto je

Strhujúce, šokantné, občas až hororovo mrazivé poviedky zo života. Súčasné Rusko, ktoré je plné vykoľajených osudov.

23.09.2011 06:00
debata

Petruševská píše, ako keď bičom plieska. Surovo, kruto a pravdivo, no nikdy nie odľudštene. Bdie nad svojimi postavami často ako posledné empatické oko. Je to sen skutočnosti, či skutočnosť sna? Pôsobivosť jej textov je omračujúca. V duchu pravej ruskej klasiky, ktorá pozerá až kamsi na dno duše. Parádne čítanie!

Ľudmila Petruševská: V dome niekto je Foto: Artforum
Ľudmila Petruševská: V dome niekto je Ľudmila Petruševská: V dome niekto je

Kniha súčasnej ruskej spisovateľky Ľudmily Petruševskej V dome niekto je je výberom poviedok z rôznych období jej tvorby, ktoré predstavujú dve skupiny textov. Ústrednou témou prvej skupiny je tragický osud ruskej ženy zobrazený nezúčastneným pozorovateľom z pozície krutého realizmu a šokujúci svojou nekompromisnou presnosťou odhaľovania tmavých zákutí ľudskej duše a spoločenského by­tia.

Druhú skupinu predstavujú prevažne krátke poviedky mystického charakteru o záhadných, tajuplných javoch nášho života, keďsa možné a nemožné, zjavné a tušené, realita a sen sa natoľko tesne prelínajú, až sa zdá, že je to neoddeliteľná súčasť žitého života. Pôsobivosť jej textov umocňuje uplatnenie princípu autentického zápisu živej reči.

Ľudmila Petruševská: V dome niekto je, Artforum

debata chyba