Kolektív autorov: Krása bude křečovitá

Kniha s podtitulom Surrealismus v Československu 1933--1939 prináša nové spracovanie vývoja československého surrealizmu v jeho formatívnom období 1933–1939.

28.07.2016 05:00
debata

Na viac než šesťsto fotografiách zachytáva surrealizmus ako komplexný umelecký fenomén, ktorý zasiahol nielen do výtvarného umenia, ale i do fotografie, literatúry, filmu a scénografie.

Kolektív autorov: Krása bude křečovitá

Koncepcia knihy sleduje osudy Skupiny surrealistov v ČSR, tvorbu a názorový vývoj jej členov, iniciátora vzniku skupiny Vítězslava Nezvala, Jindřicha Štyrského, Toyen, Karla Teiga, Bohuslava Brouka a ďalších. Po prvý raz sa komplexne zaoberá i autormi, ako boli František Hudeček, František Gross, Ladislav Zívr, Miroslav Hák, Bohdan Lacina, Václav Zykmund, František Janoušek, Jiří Kolář, Alois Wachsman, ktorých práce surrealizmus ovplyvnil, no nestali sa členmi skupiny. Neobchádza ani slovenských nadrealistov, básnika Rudolfa Fabryho či maliarov Imra Weinera-Kráľa a Františka Malého.

Publikácia, ktorá sprevádza výstavu v Alešovej juhočeskej galérii v Hlubokej nad Vltavou (máj – október 2016), sa tak stáva základným prameňom pre porozumenie surrealizmu ako zásadnému umeleckému smeru, a to nielen v českom, ale i medzinárodnom kontexte.

(česky)

Arbor Vitae

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kolektív autorov #Krása bude křečovitá