Mirka Bajaníková, Natália Luptáková: Život pod hranicou

Táto ",dvojeurová kuchárka" je venovaná miliónom matiek detí v mestských slumoch v Afrike, ktoré sa nepýtajú „Čo budeme dnes jesť?", ale „Budeme dnes jesť?"

30.07.2016 05:00
debata

Tieto odvážne ženy každý deň zápasia o výchovu ďalšej generácie. Často to robia samy, bez akejkoľvek podpory mužského partnera, no vždy vytrvalo, tvorivo a s vierou. Vyskúšajte si jeden týždeň žiť z mála, tak ako ony.

Mirka Bajaníková, Natália Luptáková: Život pod hranicou

V predchádzajúcich miléniových rozvojových cieľoch bolo hlavným zameraním „Odstrániť extrémnu chudobu a hlad“. Rozvojové organizácie hovoria o dosiahnutí stavu „food security“, tzv. potravinovej istoty. Podľa definície je potravinová neistota stav, keď nie je možné spoľahlivo získať dostatočné množstvo cenovo dostupnej a výživnej potravy. Nie je to teda nedostatok jedla ako takého, ale skôr jedlo bez primeranej výživnej hodnoty a s nepredvídateľnou dostupnosťou.

Nemožnosť zabezpečiť si potraviny znamená, že človek je niekedy hladný a inokedy nie. Africkí farmári hovorievajú buď o období hladu, alebo o období, keď hlad nie je. Pre nich je najdôležitejšie hlad odstrániť. Až potom sa zaoberajú hygienou a výživou. Recepty inšpirované touto problematikou pripravila Mirka Bajaníková, ktorá spolu s manželom a priateľmi založili sieť kaviarní Shtoor. Obrázky nakreslila Natália Luptáková. Obe získali skúsenosti a inšpiráciu pri pôsobení v neziskovom sektore.

Porta Libri

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mirka Bajaníková #Natália Luptáková #Život pod hranicou