Miloslav Smatana a kol.: Rozpamätávanie

Táto publikácia prináša vzácny a originálny nárečový materiál v podobe svedectiev a výpovedí Slovákov žijúcich v čase vypuknutia veľkého vojenského konfliktu, ktorý prerástol hranice európskych krajín a nadobudol svetové rozmery.

06.08.2016 05:00
debata

O svojich zážitkoch rozprávajú nielen vojaci ako priami účastníci bojov, ale aj ich najbližší príbuzní, ktorých vojna zasiahla nepriamo.

Miloslav Smatana a kol.: Rozpamätávanie

Slovensko a jeho obyvatelia sa na počiatku 20. storočia, nie vlastným pričinením, stali súčasťou vojnových hrôz, ktoré mali byť začiatkom veľkých zmien vo vtedajšej Európe a nanovo pretvoriť jej mapu.

Poslanie publikácie s podtitulom Prvá svetová vojna jazykom prastarých otcov a materí je viacúčelové: okrem čitateľského zážitku môžu texty poslúžiť na ďalšie štúdium jazykovedcom, dialektológom, historikom jazyka, folkloristom a tiež etnológom, historikom a iným odborníkom, ktorí chcú prehĺbiť svoje bádanie, či už v oblasti jazyka a zemepisných nárečí a vývinu na Slovensku, alebo aj v otázkach týkajúcich sa napríklad histórie prvej svetovej vojny či jej ničivého dosahu na ľudstvo a vznik nezmazateľných zápisov v jeho pamäti.

Miloslav Smatana (1959) pôsobí v Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra SAV, pracuje v oblasti dialektológie.

VEDA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Smatana a kol. #Rozpamätávanie