Zomrel Juraj Vojtek. Čitateľom priblížil aj nepreložiteľnú Alicu

Do slovenčiny preložil tridsaťtri diel klasikov anglickej a americkej literatúry ako G. Orwella, E. Hemingwaya, W. Saroyana, V. Woolfovej a mnohých iných, no každému asi najviac utkvel v pamäti preklad knihy Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carrolla. Venoval sa aj žurnalistike, najskôr v praxi, neskôr ako pedagóg. Vo veku 80 rokov zomrel novinár, prekladateľ a pedagóg – profesor Juraj Vojtek.

08.08.2016 18:16
Juraj Vojtek Foto:
Profesor Juraj Vojtek zomrel vo veku 80 rokov.
debata (1)

Juraj Vojtek absolvoval Filozofickú fakultu UK. Dvakrát. Vyštudoval novinárstvo, neskôr aj anglistiku a amerikanistiku. Skúsenosti v praxi zbieral ako redaktor kultúrnych oddelení Večerníka a Predvoja. Prekladu sa však začal venovať už počas štúdií. Ako prvú priniesol slovenským čitateľom v roku 1969 zbierku poviedok Williama Saroyana. „Prekladateľská činnosť bola pre mňa aj obrovskou školou jazyka a koníčkom, keďže americká veta má úplne inú skladbu ako slovenská. Vždy keď som bol unavený zo školy, utiekal som sa k prekladu,“ povedal pre Pravdu ešte v roku 2002.

Keď v roku 1981 vyšlo vo vydavateľstve Mladé letá prvé vydanie knihy Alica v krajine zázrakov, stretlo sa s veľkým úspechom. Veľký podiel na tom mali aj nesmrteľné ilustrácie výtvarníka Dušana Kállaya, ktorý za ne získal Grand Prix BIB 1983 a medzinárodnú Cenu Hansa Christiana Andersena. Pre ilustrátorov sú Alicine príbehy veľkou výzvou, no nielen pre nich. Nad špecifickým slovníkom anglického autora sa potrápilo aj množstvo prekladateľov.

„Možno to poviem trochu zjednodušene, lebo nikdy som nebol teoretikom prekladu, ,iba‘ jeho praktikom, ale Lewis Carroll je bežným spôsobom nepreložiteľný. Oplýva dvojzmyslami, dvojznačnosťami, ponáškami, narážkami, slovnými hračkami,“ povedal Vojtek pre univerzitný časopis atteliér. Na preklade „detskej klasiky“ sa podieľal spolu s Vierou Vojtekovou. Knižka, ktorá vlani získala hlavnú cenu Grolier Clubu ako najkrajšie vydanie spomedzi všetkých na svete, nedávno opäť vyšla pri príležitosti 25. výročia založenia vydavateľstva Slovart.

Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov... Foto: Slovart
Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov (Edícia: Slovart 25)

Vojtek sa prekladateľstvu prestal venovať približne v roku 1998. V tom čase už päť rokov zastával funkciu vedúceho Katedry žurnalistiky FiF UK. Od roku 2003 bol pedagógom na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Aj keď bol skutočným odborníkom na históriu svetového, najmä anglického a amerického novinárstva a vydal množstvo odborných štúdií, ako pedagóg si študentov získal najmä individuálnym prístupom „starej školy“. Posledná rozlúčka s Jurajom Vojtekom bude v stredu o 14.45 h v bratislavskom krematóriu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alica v krajine zázrakov #profesor #prekladateľ #Lewis Carroll #Juraj Vojtek #FMK UCM #FiF UK #Dušan Kállay