Elena Ferrante: Príbeh nového priezviska

Druhá kniha z Neapolskej ságy začína vo chvíli, keď Elena spolu so svojou „geniálnou priateľkou“ Lilou nechávajú za sebou svoje klaustrofobické dievčenstvo a vstupujú do sveta búrlivej mladej dospelosti, ktorú sprevádza láska, strata a zmätok. Na pozadí Neapola 60. a 70. rokov sa predtým nerozlučné priateľky vyberajú každá svojou cestou.

23.08.2016 05:00
debata (1)
Elena Ferrante: Príbeh nového priezviska Foto: Inaque
Elena Ferrante Príbeh nového priezviska Elena Ferrante: Príbeh nového priezviska

Lila sa ako šestnásťročná vydala za bohatého Stefana Carraciho len preto, aby v svadobný večer zistila, že ju zradil, a tak ich manželstvo pochoval. Elena si, naopak, vybrala školu, netradičnejší spôsob, ako sa oslobodiť od dusivého života štvrti. Lila je uväznená v tradičnom manželstve, zatiaľ čo Elena pokračuje na svojej ceste hľadania seba samej. Komplikovaný a meniaci sa vzťah medzi nimi ich často spája, ale aj rozdeľuje. Každá z nich sa ocitá na pomedzí bolestivého odporu a hlbokej lásky, ktorú k tej druhej cíti. Dievčatá dospievajú, sú z nich ženy, uprostred života ktorých stojí toto zvláštne a dokonale vykreslené priateľstvo.

„Vzťahy medzi ženami sa neriadia takými pevnými pravidlami ako priateľstvá mužov. Chcela som prerozprávať, ako celoživotné priateľstvo dvoch žien dokáže uniesť a prežiť dobré a zlé pocity, závislosť a emancipáciu, vzájomnú podporu a zradu,” povedala autorka.

Elena Ferrante je pseudonym, za ktorým sa skrýva neznáma autorka poltucta knižiek – prvú vydala v roku 1992. Geniálna priateľka je prvá knižka zo série štyroch „neapolských románov“, ktoré majú spoločné hlavné hrdinky i násilné a otupujúce prostredie, v ktorom si nachádzajú vlastné miesto pre život.

V talianskom origináli Storia del nuovo cognome, L'amica geniale volume 2 (Edizioni e/o 2012). Preložila Ivana Dobrakovová.

Inaque

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Neapol #Ivana Dobrakovova #Inaque #Elena Ferrante #Príbeh nového priezviska