Kolektív autorov: Nebeské perly české a slovenské astrofotografie

Táto kniha bola vydaná k 10. výročiu súťaže Česká astrofotografie měsíce, ktorú organizuje Česká astronomická spoločnosť.

30.08.2016 05:00
debata

Publikácia je určite inšpiratívna nielen pre astronómov či fotografov, ale zaujme každého. Na lesklom kriedovom papieri v tvrdej väzbe nájdete vytlačených 95 víťazných fotografií aj s technickými údajmi, postupmi a popismi, ktoré zachytili výhradne astrofotografi z Česka a zo Slovenska.

Kolektív autorov: Nebeské perly české a slovenské astrofotografie

V knihe sú obsiahnuté víťazné snímky súťaže za desať rokov jej existencie. Obrazom i slovom zavedie do zákulisia tvorby i k súvisiacim perličkám okolo vzniku jednotlivých víťazných fotografií. Sprievodného slova opisujúceho príbeh záberov sa zhostil riaditeľ hvezdárne v českých Úpiciach Marcel Bělík. Prostredníctvom jeho viet nazrieme nielen do astrofyzikálnej reality a podstaty každého z obrazov, ale tiež do širších historických súvislosti s fotografovaným úkazom či objektom. Nechýba ani okienko do histórie, v ktorom sa čitateľ zoznámi so zrejme najvýznamnejšou osobnosťou českej astrofotografie – Jindřichom Zemanom. Práve po ňom je pomenovaná cena Českej astronomickej spoločnosti, ktorú získava astrofotograf roka. (česky)

Slovenská ústredná hvezdáreň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kolektív autorov #Nebeské perly české a slovenské astrofotografie