Ian McEwan: Právo na život

Sudkyňa vyššieho súdu Fiona Maye stojí pred vážnym rozhodnutím v naliehavom prípade. Sedemnásťročný mladík z náboženských dôvodov odmieta liečbu, ktorá by mu mohla zachrániť život. Čas beží.

03.09.2016 05:00
debata

  Návšteva chlapca v nemocnici v nej prebudí hlboko skryté city a v chlapcovi nečakané emócie. Iba ona môže rozhodnúť, či Adam bude žiť, alebo zomrie a jej rozsudok bude mať následky pre oboch.

Anglický románopisec Ian McEwan (1948) sa radí medzi najuznávanejších súčasných prozaikov. Vydal štrnásť románov a dve zbierky poviedok. Za román Amsterdam dostal v roku 1998 Bookerovu cenu, podľa niektorých jeho kníh boli nakrútené úspešné filmy (Betónová záhrada, Pokánie).

Ian McEwan: Právo na život

Román Právo na život je podľa slov autora inšpirovaný britským zákonom The Children Act z roku 1989, ktorý upravuje legislatívu týkajúcu sa detí a mládeže, kde prioritu získava zotrvanie dieťaťa v pôvodnej rodine a viac kompetencií sa udeľuje lokálnym inštitúciám. „Rodičovstvo, morálna zodpovednosť, prísnosť zákona a zmätočnosť života, dojímavá sila umenia (chlapcove básne, Fionina hra na klavíri) atď. Román sa nikdy nestáva tézovitým, ale nepochybne si uvedomíte, ako McEwan pohybuje figúrkami po šachovnici. Scéna po scéne, Právo na život stojí pevne na zemi a je uveriteľný,“ napísal britský časopis Literary Review.

V anglickom origináli The Children Act (Jonathan Cape, 2014). Preložila Katarína Jusková.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ian McEwan #Právo na život