Zdeněk Svěrák a kolegové: Půlstoletí s Cimrmanem

Knižka chce ukázať obrazom i textom odvrátenú tvár legendárneho divadla. Zdeněk Svěrák bilancuje jeho históriu formou súkromného listu Ladislavovi Smoljakovi a každý člen súboru pridal svoju najživšiu spomienku.

08.09.2016 05:00
debata
Zdeněk Svěrák a kolegové: Půlstoletí s Cimrmanem
Zdeněk Svěrák a kolegové Půlstoletí s Cimrmanem Zdeněk Svěrák a kolegové: Půlstoletí s Cimrmanem

Nepreberné množstvo fotografií zachytáva hercov v ich výrazných postavách, ale väčšinou je objektív namierený do zákulisia a odkrýva tak dianie, ktoré zostáva publiku utajené. Publikáciu osviežujú i karikatúry Jaroslava Weigela, ktorý dal knižke grafickú podobu.

Český dramatik, scenárista a herec Zdeněk Svěrák (1936), pôvodným povolaním učiteľ, začal hrať autorské divadlo s fiktívnou postavou dnes už kultového Járu Cimrmana spoločne s kolegom a umeleckým partnerom Ladislavom Smoljakom (1931 – 2010) a ďalšími kľúčovými osobnosťami divadla (Jiří Šebánek, Miloň Čepelka a i.) v roku 1967. Divadlo sa stalo fenoménom svojho druhu, jeho niektoré hry boli sfilmované a zožali veľký úspech u českých i slovenských divákov. (česky)

Paseka

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #fotografia #Zdeněk Svěrák #Jára Cimrman #Paseka #Půlstoletí s Cimrmanem #Jaroslav Weigel #Ladislav Smoljak