Julian Barnes: Flaubertův papoušek

Geoffreymu Braithwaitovi, postaršiemu rozprávačovi Barnesovho slávneho románu sa na sklonku života konečne otvorí priestor na to, aby sa oddal dávnej záľube: putovaniu po duchovných i hmotných stopách Gustava Flauberta.

10.09.2016 05:00
debata
Julian Barnes: Flaubertův papoušek
Julian Barnes Flaubertův papoušek Julian Barnes: Flaubertův papoušek

Predmetu svojho záujmu sa tento zachovalý šesťdesiatnik, profesiou lekár, venuje s príkladnou oddanosťou. Neľutuje peniaze ani námahu, aby vrhol svetlo i na ten najpodružnejší detail, ktorý sa francúzskeho románopisca týka. Pri všetkom úsilí však zostáva amatérom z presvedčenia, pre ktorého premýšľať o literatúre často znamená tiež odhaľovať tiene vlastného vnútra.

„Ak je táto kniha – ako opatrne vyhlasuje jej popolavá obálka – román, ktorý neustále prekvapuje, tak je to najpodivnejší exemplár svojho druhu od Nabokovovho Bledého ohňa. Na druhej strane, ak je to biograficko-kritické pojednanie o mŕtvom autorovi, je to to najpodivnejšie a najrozmarnejšie od čias Nabokovovho Nikolaja Gogoľa,“ napísal vo svojom článku o románe pre americký New Yorker spisovateľ John Updike.

Anglickému spisovateľovi Julianovi Barnesovi (1946) vyšli v slovenčine napríklad knihy Pocit konca – román, za ktorý Barnes získal literárnu cenu Man Booker – a Roviny života.

V anglickom origináli Flaubert's Parrot (1984).

(česky)

Odeon

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Julian Barnes #Odeon #Flaubert´s Parrot #Flaubertův papoušek #Gustave Flaubert