Husársky kúsok Jozefa Banáša - z jeho knihy Kód 9 predali 50 000 kusov

Kto je na Slovensku úspešným spisovateľom? Pri akom počte predaných kusov sa dá hovoriť o skutočnom úspechu?

19.09.2016 18:00
Jozef Banáš Foto:
Jozef Banáš je už stálicou vydavateľstva Ikar.
debata (1)
Jozef Banáš - Kód 7 Foto: Ikar
Jozef Banáš, Kód 7 Jozef Banáš - Kód 7

Predať niekoľko tisíc výtlačkov zo svojej knihy je snom mnohých autorov. Už pri predaji nad 10 000 kusov sa kniha považuje za bestseller. Takéto predaje sa darí prekonávať pár spisovateľom a medzi nich určite patrí aj Jozef Banáš. Ten navyše v týchto dňoch zlomil jeden z rekordov, o akých sa ostatným spisovateľom môže len snívať.

Čím vyšší predaj, tým väčšia radosť nielen u čitateľov, ale samozrejme aj u spisovateľa a jeho vydavateľa. Napríklad najväčšie vydavateľstvo Ikar je známe tým, že udeľuje ocenenia Zlatá kniha za 15 000 predaných výtlačkov a Platinová kniha za 25 000 predaných ku­sov.

Na husársky kúsok, ktorý sa podaril Jozefovi Banášovi však ani Ikar nemá ocenenie. Jeho bestseller Kód 9 prekonal v auguste neuveriteľnú hranicu – 50 000 predaných kusov, čím sa zaradil medzi najpredávanejšie knihy v histórii slovenskej literatúry.

Za posledných 10 rokov je dokonca druhou najpredávanejšou pôvodnou knihou vydavateľstva Ikar – Kód 9 predbehla len najúspešnejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková s knihou Modrý dom. Jozef Banáš sa tomuto číslu potešil a verí, že podobne sa čitateľom bude páčiť aj jeho novinka Kód 7, ktorá je voľným pokračovaním Kódu 9 a Kódu 1. Vychádza už 26. septembra a môžete si pozrieť VIDEO, v ktorom Jozef Banáš hovorí o svojej knihe:

Kód 7 je teda voľné pokračovanie Kódov.

Aj Kód 1 je veľmi úspešný, predalo sa z neho takmer 35 000 kusov, no kniha je na trhu o tri roky menej. Zdá sa, že slovenskí čitatelia milujú tajomné, až mysteriózne príbehy, ktoré miešajú históriu so súčasnosťou, skutočné fakty s fikciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Jozef Banáš