Ošiaľ menom Harry Potter je späť

"Jazva ho nebolela už devätnásť rokov. Všetko bolo v poriadku," tak skončila J. K. Rowlingová siedmu knihu o najslávnejšom čarodejníkovi všetkých čias Harrym Potterovi.

30.09.2016 16:00
harry potter Foto:
V divadelnej hre Harry Potter a prekliate dieťa sa ako Harry Potter predstavil herec Jamie Parker a jeho syna Albusa stvárnil Sam Clemmett
debata (9)

Ukázalo sa, že happy end nie je definitívny, Rowlingová sa k Harrymu vrátila a jeho príbeh pokračuje po devätnástich rokoch aj na stránkach novej knihy.

Pokračovanie, v ktorom sa čarodejnícky svet opäť pasuje s temnými silami zla, má formu dvojdielnej divadelnej hry Harry Potter a prekliate dieťa. Beznádejne vypredané predstavenie malo premiéru v londýnskom divadle Palace 30. júna, no spokojní môžu byť aj tí, ktorí nemajú cestu do Londýna. Do kníhkupectiev totiž dorazil očakávaný slovenský preklad knižného vydania divadelnej hry Harry Potter a prekliate dieťa. V Anglicku čakali v deň vydania knihy pred kníhkupectvami davy fanúšikov, rovnako nedočkavých ako kedysi, a v USA a Kanade sa počas prvých dvoch dní predali neuveriteľné dva milióny kópií.

Generácia čitateľov, ktorá vyrastala s mladým čarodejníckym učňom a dospela spolu s ním, má pred sebou ôsme pokračovanie, podľa Rowlingovej posledné. Harry má dnes takmer štyridsať a nebezpečné školské dobrodružstvá zažívajú jeho deti. Harryho najstarší syn Albus Severus Potter prešiel v prológu siedmej knihy tajným nástupišťom deväť a trištvrte, nastúpil do vlaku smerujúceho do Rockfordu, aby sa rovnako ako kedysi jeho otec naučil ovládať svoju silu.

Harry Potter a prekliate dieťa

Albusove najhoršie obavy sa naplnia hneď v prvý deň. Pridelia ho do Slizolinu – triedy, z ktorej vyšli najtemnejší čarodejníci. Chlapec sa tu spriatelí so Scorpiusom, synom otcovho niekdajšieho najväčšieho soka Draka Malfoya a hrdinovia sa zaplietajú do typických potterovských problémov. V príbehu pretrváva stará otázka: Je Voldemort, ktorý bol na konci siedmeho príbehu porazený Harrym Potterom, skutočne nadobro preč? Malí čarodejníci čelia záhadám minulosti – pomáhajú si praktickým prístrojom na cestovanie v čase a popri tom všetkom má Albus čo robiť, aby vystúpil z tieňa svojho slávneho otca…

Klasická potterovka

„Prekvapilo ma, že knihu vydali na bežné čítanie vo forme divadelnej hry, no keď sa mi dostala do rúk, zistila som, že sa dá bez problémov čítať ako beletria,“ hovorí autorka slovenského prekladu Oľga Kralovičová. Priznala, že menšie ťažkosti jej robil preklad scénických poznámok. „V texte zostalo mnoho prázdnych miest, ktoré si nechali spoluautori scenára – režisér John Tiffany a dramatik Jack Thorne – voľné na dotvorenie v divadle. Nie vždy som si vedela vyložiť, čo tým mysleli, zároveň si neviem predstaviť, ako niečo také dokázali urobiť v divadle.“

Podľa prekladateľky sa aj napriek dramatickej forme číta kniha veľmi pohodlne, scénické poznámky nevynímajúc. „Uprednostnila by som, keby bola vo forme románu, ale v deji sa nestratíte, situácie sú prehľadné.“

Podľa Kralovičovej ide o klasickú potterovku, ako vždy zaujímavú. Neviem, aký podiel na texte má samotná Rowlingová, ale kniha je poznačená jej typickým štýlom, rovnako ako predošlé diely. Koniec siedmej časti ma neuspokojil, pripadal mi zbytočný, akoby tam nepatril, no teraz to všetko dáva zmysel."

Harry Potter a prekliate dieťa vraj prečítate rýchlo. Má menší rozsah ako predošlé knihy a forma divadelnej hry je dynamickejšia, zbavená literárnych opisov. Príbeh je podľa Kralovičovej napínavý práve tým, že rozprávanie stojí na dialógoch.

Minulosť prerastá prítomnosť

Vďaka stroju na cestovanie v čase sa noví hrdinovia stretnú s niekoľkými mŕtvymi postavami. Viacerí čitatelia a kritici „osmičke“ vyčítajú ťažkú orientáciu v častých zmenách realít. Podľa recenzenta denníka USA Today nie je Harry Potter a prekliate dieťa primárne o „prepisovaní“ minulosti, viac je o tom, ako minulosť ovplyvňuje budúcnosť.

A čo hovorí na knihu najmladšia generácia čitateľov? „Keď som začal čítať, bolo skutočne ťažké zorientovať sa, čo sa vlastne deje, všetko bolo pomiešané, ale postupne to začalo byť veľmi vzrušujúce a stále viac a viac čistejšie,“ píše desaťročný recenzent Toby L'Estrange v recenzii knihy zverejnenej britským denníkom Independent.

A kto je vlastne prekliate dieťa? Jednoznačnú odpoveď vraj nedostanete, budete sa musieť rozhodnúť sami…

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter a prekliate dieťa #Oľga Kralovičová