Masha Gessen: Muž bez tváře

Keď sa v roku 1999 ľudia okolo Borisa Jeľcina snažili nájsť náhradu za svojho chradnúceho a čoraz menej obľúbeného prezidenta, padla voľba na vtedy takmer neznámeho Vladimira Putina, muža, o ktorom si mysleli, že sa im ľahko podarí dotvoriť ho podľa vlastných predstáv. Rusko-americká novinárka príbeh Putinovho vzostupu zažila na vlastnej koži.

08.10.2016 05:00
debata (1)
Masha Gessen: Muž bez tváře
Masha Gessen Muž bez tváře Masha Gessen: Muž bez tváře

Rusko i Západ boli rozhodnuté vidieť v ňom progresívneho vodcu svojich snov, dokonca i vtedy, keď Putin nemilosrdne rozprášil ruské médiá, vytrhol moc i bohatstvo z rúk biznismenov a zlikvidoval krehké demokratické mechanizmy. Počas niekoľkých rokov boli odstránené všetky prekážky, ktoré by mu akokoľvek bránili v uplatnení nekontrolovateľnej moci: opozičné hlasy boli umlčané, politickí protivníci a kritici vyhnaní do exilu alebo zavraždení.

Masha Gessen (1967) novinárka, spisovateľka a aktivistka za práva LGBT menšín v roku 2013 po druhý raz vo svojom živote opustila Rusko – po prvý raz emigrovala so židovskými rodičmi do USA ako 14-ročná – keď sa v krajine oficiálne začalo hovoriť o odoberaní detí homosexuálnym partnerom (Gessen s partnerkou vychováva tri deti).

V anglickom origináli The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin (Riverhead, 2012). (česky)

Akropolis

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vladimir Putin #Masha Gessen #Muž bez tváře #Akropolis