Nobelovu cenu za literatúru získal Bob Dylan

Nobelovu cenu za literatúru získal Bob Dylan. Stal sa tak v poradí jej 113. držiteľom. Akadémia mu cenu udelila za to, že "vytvoril nové poetické výrazy v rámci veľkej americkej pesničkárskej tradície". Hoci sa slávny hudobník ako možný držiteľ prestížnej ceny spomínal roky, väčšina znalcov považovala za málo pravdepodobné, že by ju naozaj získal.

13.10.2016 13:03 , aktualizované: 14:13
NOBEL-PRIZE/LITERATURE Foto:
Bob Dylan sa stal tohtoročným držiteľom Nobelovej ceny za literatúru.
debata (29)

„Radikálne“ rozhodnutie poroty obhajovala jej zástupkyňa slovami, že Dylan je veľký básnik a úžasný príklad originálneho tvorcu, ktorý aj po vyše päťdesiatich rokoch na scéne dokáže prinášať vo svojej tvorbe niečo nové.

Dylan debutoval v roku 1962 albumom s jednoduchým názvom Bob Dylan. Odvtedy vydal množstvo ďalších nahrávok. Zatiaľ posledný štúdiový album Fallen Angels, s poradovým čislom 37, mu vyšiel tento rok v máji.

Okrem vydávania albumov 75-ročný hudobník aj neustále koncertuje. Jeho potulky po rôznych kútoch sveta si získali prívlastok nekonečné turné. Dylan je na ňopm v podstate už od konca 80. rokov minulého storočia. Na Slovensku sa naživo predstavil v roku 2010 v Bratislave, v roku 2014 koncertoval v Košiciach.

Dylan vo svojich piesňach rozoberá sociálne témy, náboženstvo, samozrejme lásku a nevyhýba sa ani politike. Texty jeho piesní vychádzajú aj knižne.

V roku 1971 Dylanovi vyšla zbierka básní v próze Tarantula (vyšla aj v češtine), pred dvanástimi rokmi sa zase čitatelia dočkali jeho autobiografie Kroniky I. Celkovo by mala mať tri časti, na ďalšie dva diely sa zatiaľ čaká.

Držiteľa Nobelovej ceny za literatúru vyhlásili tento rok o týždeň neskôr, než býva zvykom, čo podľa niektorých médií naznačuje, že 18 členov poroty, ktorá o cene rozhoduje, sa na víťazovi nevedelo zhodnúť. Cenu doteraz neudelili sedemkrát – konkrétne v rokoch 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 a 1943. Príčinou boli obe svetové vojny, alebo dôvod, že komisia žiadne z diel neohodnotila ako významné.

Zaujímavosti o Nobelovej cene za literatúru

Nobelova cena Foto: Nobelprize.org
Nobelova cena Nobelova cena
  • Ocenenie v oblasti literatúry získalo 113 autorov.
  • Nobelovku si v histórii odovzdávania cien rozdelili dvaja laureáti len štyrikrát. Naposledy sa tak stalo v roku 1974, keď ju získali Eyvind Johnson a Harry Martinson. Udelenie jednej ceny pre viacerých laureátov je pritom v ďalších kategóriách pomerne bežným javom.
  • Autor svetoznámej Knihy džungle, Rudyard Kipling, je najmladším laureátom Nobelovej ceny za literatúru v celej histórii jej udeľovania. Pocty sa mu dostalo, keď mal 42 rokov.
  • Dvaja vyhlásení laureáti odmietli ocenenie. V roku 1958 tak urobil Boris Pasternak, ktorý síce najskôr ocenenie prijal, ale neskôr ho pod tlakom vtedajšieho Sovietskeho zväzu odmietol. Druhým laureátom bol Francúz Jean Paul Sartre, ktorý odmietol nielen nobelovku, ale z princípu všetky ocenenia, ktoré mu kto kedy udelil.
  • Žiadny z laureátov nezískal nobelovku viac ako jeden raz.
  • Švédsku akadémiu kritizovali, že udeľuje ceny najmä európskym autorom. V roku 1984 stály sekretár akadémie vyhlásil, že bude viac prihliadať na mimoeurópskych autorov a ich počet sa odvtedy neustále zvyšuje. Práve v tom roku získal cenu aj český básnik Jaroslav Seifert. Z okolitých krajín Slovenska získali cenu štyria Poliaci a jeden Maďar.
  • Nobelovu cenu získali aj autori píšuci pod pseudonymami. Bolo ich jedenásť. Medzi pseudonymami sa objavili napríklad Gabriela Mistral, Pablo Neruda či Anatole France.
  • Britského expremiéra Winstona Churchilla nominovali na získanie ceny za literatúru dvadsaťkrát. Nobelovku za slovesné umenie napokon získal v roku 1953. Paradoxom je, že všetci pritom očakávali, že sa stane laureátom Nobelovej ceny za mier.
  • Švédska akadémia vybrala v deviatich prípadoch laureátov za konkrétne a nie celoživotné dielo. Ernest Hemingway akadémiu zaujal dielom Starec a more pre jeho majstrovské rozprávanie v deji, ktorý môže byť aplikovateľný aj v súčasnosti. Theodor Mommsen zase presvedčil, že je majstrom písania o histórii, čo dokázal v diele História Ríma.
  • Ocenení získajú osem miliónov švédskych korún (takmer jeden milión eur). Medailu pre laureátov navrhol švédsky sochár a rytec Erik Lindberg a predstavuje prírodu v podobe bohyne Isis, ktorá sa vynára z mrakov a drží v náručí hojnosť. Prísnu a chladnú tvár jej zakrýva závoj.

Nobelova cena za literatúru v skratke

109 nobeloviek za literatúru udelili v rokoch 1901 až 2016.

14 razy získala ocenenie žena.

4 razy si cenu rozdelili dve osoby

42 rokov je vek najmladšieho laureáta Rudyarda Kiplinga, známy dielom Kniha džungle.

88 rokov je vek najstaršej laureátky Doris Lessingovej, ktorá získala cenu v roku 2007.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Nobelova cena za literatúru #2016