Jana Bodnárová: Náhrdelník/Obojok

Dej románu rámcujú roky druhej svetovej vojny v mestečku na severe Slovenska a súčasnosť. Do svojho rodného mesta prichádza Sára, aby rozhodla o osude domu, v ktorom žili generácie jej predkov.

18.10.2016 05:00
debata
Jana Bodnárová: Náhrdelník/Obojok
Jana Bodnárová Náhrdelník/Obojok Jana Bodnárová: Náhrdelník/Obojok

Autorka na osude Sárinej rodiny a ich priateľov ukázala, ako valcovali dejiny životy drobných ľudí. Súčasnosť v autorkinom rozprávaní pretínajú fragmenty zo života mestečka a osudov jej obyvateľov z čias druhej svetovej vojny, 50. rokov i z obdobia uvoľnenia a nádeje v druhej polovici 60. rokov.

Druhá svetová vojna a politika prvej Slovenskej republiky uvoľňuje aj v tomto mestečku vášne. Obeťou rasového prenasledovania sa stanú Sárini starí rodičia a jej otec Imro. Okrem Sáriných starých rodičov a rodičov sú silne vykreslené osudy Sárinej priateľky Iboje a jej starých rodičov a rodičov. Obdobie znárodňovania, hľadania vnútorného i vonkajšieho nepriateľa vykresľuje autorka s mrazivou autenticitou.

Slovenská spisovateľka, kunsthistorička a vydavateľka Jana Bodnárová (1950) sa venuje výhradne literatúre od začiatku 90. rokov, vytvára tiež video performancie, ktoré prezentuje v galériách a na divadelných scénach. Za poviedkový debut Aféra rozumu (1990) získala Cenu Ivana Kraska. Vlani jej knižný festival Bibliotéka udelil cenu za knihu pre deti Dita, 30 mušiek svetlušiek a iné príbehy.

Trio Publishing

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jana Bodnárová #Trio Publishing #Náhrdelník/Obojok