V Modre si zaspomínajú na Vincenta Šikulu

V Modre budú v piatok 21. októbra spomínať na slovenského spisovateľa, scenáristu a hudobníka Vincenta Šikulu. Hudobno-literárne podujatie Nebýva na každom vŕšku Šikula sa uskutoční pri príležitosti umelcových nedožitých 80. narodenín, ktoré by oslávil v stredu 19. októbra.

19.10.2016 07:00
Vincent Šikula Foto:
Pri príležitosti nedožitých 80. narodenín Vincenta Šikulu si jeho blízki pripravili spomienkové podujatie.
debata

Na návštevníkov a návštevníčky bude čakať zaujímavý program, počas ktorého ožijú hlavné postavy Šikulových najznámejších diel. V miestnom Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra sa tak budú môcť stretnúť napríklad s Rozarkou a Ondrejom z novely S Rozarkou (1966) či s titulným hrdinom knihy Prázdniny so strýcom Rafaelom (1978).

Na pódiu sa objavia i ďalšie literárne postavy, básnici či vinári, ale aj ľudia zo spisovateľovho života. Program doplnia živá hudba v podaní orchestra FOR Bratislava, ľudové tance či scénické čítanie dialógov a básní. Priaznivci obľúbeného autora si ho budú môcť pripomenúť pri pohári veltlínskeho zeleného, ktoré mal spisovateľ veľmi rád.

Spomienkové podujatie pripravil spisovateľ a textár Daniel Hevier, ktorý zároveň osobne opíše priateľstvo s Vincentom Šikulom. Režijne sa na akcii Nebýva na každom vŕšku Šikula bude podieľať Patrik Lančarič. Medzi hosťami nebudú tiež chýbať Veronika Šikulová, Elena Šikulová, Agáta Petrakovičová Šikulová, Dorota Petrakovičová, Vincent Mihalkovič, Martin Kellenberger, Márius Kopcsay, Martin Žák, Ľubo Piktor a Katka Aulitisová, Branislav Dugovič či Jozef Šimeček.

Vincent Šikula pôvodne pracoval v Modre ako učiteľ hudby. Neskôr pôsobil v časopise Romboid, v Slovenskej filmovej tvorbe a vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. V rokoch 1994 až 1999 bol predsedom Spolku slovenských spisovateľov. Jeho tvorba sa opiera najmä o dedinské prostredie, opísané prostredníctvom zážitkov či pocitov mladého človeka.

Debutoval v roku 1964 knihou čŕt a poviedok z vojenského prostredia Na koncertoch sa netlieska. Nasledovali diela ako napríklad Pán horár má za klobúkom mydleničku (1965), spomínané Prázdniny so strýcom Rafaelom a S Rozarkou či trilógia o udalostiach spojených s 2. svetovou vojnou Majstri, Muškát a Vilma (1976, 1977, 1979). Román Matej (1983) je o šíriteľovi slovenskej literatúry Matejovi Hrebendovi.

Medzi jeho ďalšie diela patria tiež kniha úvah Nokturná (1983), prózy pre deti Ďuro, pozdrav Ďura (1966), Vajíčko sliepky liliputánky (1981), O múdrom kohútikovi (1984) a Medardove rozprávky (1997) či novely Nebýva na každom vŕšku hostinec (1966) a Vlha (1978). Zomrel 16. júna 2001 v Modre vo veku 64 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Modra #Daniel Hevier #Vincent Šikula #Nebýva na každom vŕšku Šikula