Jaroslava Blažková: Ohňostroj pre deduška

Knižka pre deti renomovanej slovenskej autorky, ktorá dlho žila v emigrácii, vychádza opäť po tridsiatich piatich rokoch.

26.10.2016 05:00
debata

Môžu si ju pamätať rodičia či možno už starí rodičia dnešných detských čitateľov, vo Francúzsku však pravidelne vychádza v dotlači.

Jaroslava Blažková: Ohňostroj pre deduška

Dielko Ohňostroj pre deduška, ktoré vyšlo po prvý raz už v roku 1962, je plné čarovnej atmosféry a sympatického humoru. Je tu príbeh vnuka Andreja, ktorý spolu s kamarátom Rudom Brdom chystajú neobyčajný dar pre deduška k päťdesiatinám. Že je s tým spojených kopa milých i nemilých zážitkov, protivenstiev zo strany žalobaby a klamárky Mirabely, ba i dobrodružstva a tajomnosti? Akože inak! Tak to už v živote Andrejov, Rudov a podobných chlapcov chodí. Hlavná vec, že darčeky napokon boli, a naozaj neobyčajné. Veď ktorýže deduško, okrem toho Andrejovho, dostal k narodeninám pravú hviezdu?

Jaroslava Blažková (1933) patrila ku generácii mladých slovenských autorov, zvanej tiež Generácia 56, ktorí sa odklonili od veľkých spoločenských tém svojej doby a písali o každodennom života svojich vrstovníkov. Veľký ohlas mal jej knižný debut Nylonový mesiac (1960) s nekonvenčnou mladou hrdinkou, ktorý sa považuje tiež za začiatok nástupu feministických tém v slovenskej literatúre. Napísala však tiež množstvo knižiek pre deti, v ktorých, ako napísal slovenský prozaik a publicista Anton Baláž, „dominuje jednoznačne humor, fantázia, živý detský jazyk, účinné spojenie poetického obrazu života detí s jeho poznávacím aspektom, pričom autorka veľmi funkčne pri fabulovaní príbehov pre deti využíva žánrové postupy detektívky, dobrodružnej, ale aj náučnej literatúry“.

Q111

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslava Blažková #Ohňostroj pre deduška