V novej detskej knihe Mareka Vadasa Útek sa môže nájsť každý

„Bol som najrýchlejší utečenec pod slnkom. Bežal som krížom cez krajinu a hľadal otca a miesto, kde by sme našli pokoj.“

31.10.2016 14:00
debata (1)
Knihu Mareka Vadasa Útek, ktorá vyšla vo... Foto: Daniela Olejníková
Útek Marek Vadas Knihu Mareka Vadasa Útek, ktorá vyšla vo vydavateľstve BRaK, zdobia ilustrácie Daniely Olejníkovej.

Spisovateľ Marek Vadas vo svojej novej knihe Útek opisuje strastiplnú cestu malého chlapca a jeho psa Alana, ktorí sa v snahe nájsť si nový domov často stretávajú s odmietaním a predsudkami. Aj keď je knižka určená najmä pre detského čitateľa, svojím spracovaním dokáže osloviť aj nejedného rodiča.

„Keď som začal písať túto knižku, inšpiroval som sa najmä situáciou vo svete. Posledný rok-dva som cítil v spoločnosti nárast nenávisti. Chcel som preto napísať knihu, kde by bolo normálne, keď niekto prejaví súcit alebo poskytne pomoc,“ povedal pri krste knihy Vadas.

Pri písaní textu vychádzal zo svojich skúseností z Afriky, najmä Kamerunu, ktorý pravidelne navštevuje. Príbeh však nie je založený na konkrétnych reáliách, podľa neho sa môže odohrávať kdekoľvek na svete.

Chlapec sa na úteku ocitá na miestach, ktoré zosobňujú rôzne ľudské vlastnosti. Postupne navštevuje napríklad Mesto tanca, ale aj Mesto výhovoriek či Mesto, kde sa premýšľa až potom. Zdanlivo ďaleké exotické miesta približuje svojimi kresbami ilustrátorka Daniela Olejníková.

„Nechala som sa textom, pocitom exotiky a farebnosti voľne unášať, nefixovala som sa na žiadnu konkrétnu krajinu, ako napríklad Kamerun,“ priblížila výtvarníčka svoje ilustrácie, ktoré sa spolu s textom stali plnohodnotnou súčasťou knihy.

Či sa malému chlapcovi nakoniec podarí nájsť otca a zároveň nové útočisko, je už na čitateľoch. Autori pre nich totiž pripravili otvorený záver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #útek #Afrika #Marek Vadas #daniela olejníková #OZ Brak