Ľubica Hargašová - Naši a svetoví. 21 úspešných Slovákov v cudzine

„Táto práca je výnimočná: od ľudí, s ktorými pracujem, až po zamestnanecké výhody,“ tvrdí Petra Cross, softvérová inžinierka v spoločnosti Google. Stala sa ňou ako prvá z Československa.

07.11.2016 07:00
debata
Ľubica Hargašová - Naši a svetoví Foto: Ikar
Ľubica Hargašová, Naši a svetoví Ľubica Hargašová - Naši a svetoví

„Stále sa učím a trénujem si mozog. Každý deň programujem niečo nové, navrhujem nové API alebo celé komponenty softvérovej architektúry. Je to nesmierne kreatívna práca.“

Jej portrét a ďalších 20 nájdete v novej knihe Naši a svetoví.

Medzi Slovákmi, ktorí žijú v zahraničí, sú úspešní lekári, biológovia, matematici, ekonómovia, vysokoškolskí pedagógovia na prestížnych univerzitách, piloti v medzinárodných leteckých spoločnostiach aj námorní dôstojníci, operní speváci, hudobní skladatelia, výtvarníci.

Podľa najnovších odhadov žije a pracuje v zahraničí približne dvesto- až tristotisíc Slovákov. Majú pečať mimoriadne pracovitých ľudí, ktorí dosiahli úspech iba vlastným umom a usilovnosťou. Vo svete sa pred nimi skláňajú, uznávajú ich kvality, no my doma sa o nich dozvedáme len úchytkom, náhodou, od známych, od susedov…

Aby sa úspechy Slovákov vo svete nešírili len „šepkandou“, v Rádiu Slovensko dostali vo vysielaní priestor rozhovory s osobnosťami, ktoré sa v rozličných oblastiach presadili vo svete.

A teraz vyšla o nich kniha Naši a svetoví.

Vedeli ste, že

  • architekt Igor Marko sa vybral do Londýna iba na návštevu a dnes sa pýši parkom, ktorý vytvoril na skládke priemyselného odpadu?
  • v paláci dubajského šejka varí Bratislavčan Juraj Kalna?
  • mladá vedkyňa Monika Gullerová má vlastné laboratórium v Oxforde?

V knihe nájdete marketingového mága v Nemecku Petra Littmanna, šéfkuchára v paláci dubajského šejka Juraja Kalnu či prevádzkovateľku deviatich reštaurácií v New Yorku Mariannu Alfa-Pejkovú.

ĽUBICA HARGAŠOVÁ je jedna z najznámejších redaktoriek Slovenského rozhlasu, pôsobí v médiách už viac ako štyri desaťročia. Pripravuje kontaktové, moderované relácie, umelecko-publicistické pásma, ale jej doménou sú najmä reportážne relácie z rôznych kútov Slovenska.

Rozhlas už odvysielal takmer 200 miniportrétov osobností. Za tieto rozhovory získala Ľubica Hargašová v roku 2013 výročnú novinársku cenu Literárneho fondu. Teraz vyšlo 21 portrétov v knihe Naši a svetoví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Úspešní Slováci #Ľubica Hargašová