Denisa Fulmeková: Konvália

Príbeh židovského dievčaťa Vali Reiszovej, ktorá sa počas holokaustu stala matkou dieťaťa františkánskeho mnícha a exponovaného slovenského básnika Rudolfa Dilonga.

08.11.2016 05:00
debata

Zároveň je to aj rodinný príbeh autorky Denisy Fulmekovej, keďže dcérou oboch protagonistov bola jej mama.

Denisa Fulmeková: Konvália

Vzťah Dilonga a mladej Valérie sa začal ešte v medzivojnových Malackách a Valéria sa neskôr vyhla deportácii najmä zásluhou svojho milenca. Po skončení vojny Dilong tajne emigroval do zámoria a šokovaná Valéria ostala s dieťaťom sama. Navyše čelila perzekúciám štátnej moci ako bývalá družka prominentného básnika Slovenského štátu.

V šesťdesiatych rokoch sa medzi Valériou a Dilongom obnovila korešpondencia a v júli 1969 sa po rokoch stretli vo Viedni. Ich vzťah možno nazvať vzťahom osudovým, i keď určite nie naplneným. V knihe sú publikované úryvky z osobnej korešpondencie Rudolfa Dilonga i jeho dosiaľ nezverejnená báseň, ktorú poslal Valérii z amerického Pittsburghu na jej päťdesiatku.

Denisa Fulmeková (1967) pracovala ako redaktorka rôznych časopisov, v súčasnosti je v slobodnom povolaní. Publikovala poviedky i básne, spolu s Petrom Macsovszkým napísala Klebetromán (2004). V roku 2006 jej vyšiel román Dve čiarky nádeje a o rok neskôr voľné pokračovanie s názvom Jedy. Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Fulmeková #Konvália