Andrei Makine: Žena, ktorá čakala

V malej dedinke pri Bielom mori, na severe Sovietskeho zväzu, Vera aj po tridsiatich rokoch ešte stále čaká na muža, ktorého miluje a ktorý v roku 1945 odišiel na front.

24.11.2016 05:00
debata

Prostredníctvom lyricky opísanej krásy Archangeľskej oblasti autor rozpráva večný príbeh o ľudskom srdci a jeho schopnosti vášnivo a nesebecky milovať a zbabelo zrádzať.

makine

Rozprávač tohto príbehu, mladý spisovateľ, na jeseň roku 1975 príde z Leningradu do vzdialenej oblasti Archangeľska napísať reportáž o miestnych zvykoch a tradíciách; reportáž, ktorú chce obrátiť na antisovietsku satiru. Po týždňoch strávených na severe sa mu však čoraz ťažšie pozerá so sarkazmom na z veľkej časti opustené a chudobné dediny. Navyše ho čoraz viac priťahuje Vera, jej tajomstvo a nežná krása. V období apatie ho upúta žena, ktorá celý život obetovala čakaniu na muža, ktorého miluje, muža, čo sa nevrátil z jednej z posledných bitiek druhej svetovej vojny. Mladý muž s ňou trávi čas a premýšľa o živote, láske, strate, sebectve a nesebeckosti.

Andrei Makine (1957) sa narodil v Krasnojarsku na Sibíri. Ako tridsaťročný emigroval do Francúzska, kde po počiatočnom pretĺkaní sa a existenčných ťažkostiach triumfoval ako spisovateľ. Jeho román Francúzsky testament (1995) získal prestížnu Gouncourtovu cenu a odvtedy je jeho písanie porovnávané s majstrovstvom Marcela Prousta a Milana Kunderu. V slovenčine vyšiel jeho román Kniha krátkych lások, čo trvajú večne.

Z francúzskeho originálu La Femme qui attendait (Seuil, 2004) preložila Aňa Ostrihoňová.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #Andrei Makine #ktorá čakala