Viola Stern Fischerová - Mengeleho dievča. Skutočný a smutný príbeh

Tetovanie na ruke nemám. Kým prišli ku mne, minul sa im atrament. A teda ani neviem pod akým číslom ma v zoznamoch mali zapísanú. Ak vôbec. Nás, ľudí z posledných transportov, už niekedy ani nezapisovali. Neprišli sme tam prežiť, ale zomrieť.

22.11.2016 07:00
debata
Viola Stern Fischerová, Veronika Homolová...

Ale keby som to tetovanie mala, bolo by to moje vyznamenanie. Môj muž mal vyznamenaní niekoľko. Najviac si cenil to od francúzskeho prezidenta – Rad Čestnej légie. Ja som mala šťastie. Na neho, na rodinu, na prežitie.

Sú príbehy, ktoré si jednoducho musíte prečítať. Hoci sú smutné a bolia, no je dôležité, aby sme na tie časy nezabudli.

Viola Stern Fischerová prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla.

O jej neuveriteľnom príbehu je kniha Mengeleho dievča, ktorú majstrovsky napísala skúsená reportérka Veronika Homolová Tóthová. Nižšie si môžete pozrieť VIDEO z krstu knihy, na ktorý sa podarilo prísť aj samotnej Viole Fischerovej, hoci má už 94 rokov, ťažko sa pohybuje a takmer nevychádza z domu. Túto udalosť si však nemohla nechať ujsť…a boli to nesmierne dojímavé chvíle. Veď si pozrite video…

Obdobie 2.svetovej vojny bola hrozná doba, ktorá však stvorila množstvo príbehov.

Príbehov o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí. Príbeh Violy Fischerovej je však výnimočný. Ona totiž okrem toho, že prežila peklo táborov smrti a našla v sebe silu na riskantný útek, dokázala ešte niečo. Vďaka nej chytili brutálnu dozorkyňu z Birkenau.

Prečítajte si krátky úryvok z knihy Mengeleho dievča:

Bola som Mengeleho dievča. Jedna z mnohých, ktoré museli zniesť jeho pokusy. Jedna z mála tých, ktoré to prežili. A možno som jediná, ktorá ho porazila – on a jeho tím mi robili veci, po ktorých by som už nikdy nemala spoznať ten najväčší dar – držať v náručí vlastné dieťa. Porazila som ich dvakrát. Mám dve skvelé dcéry.

Bola som vo svojom živote neskutočne šťastná, aj absolútne zlomená. Stratila som veľkú lásku, aby som pomaly a postupne našla takú, čo pretrvala celý život. Prežila som štyri koncentráky Auschwitz-Birkenau (po slovensky Osvienčim-Brzezinka), Ravensbrück, Buchenwald, Neustadt bei Coburg – továreň Siemens, zorganizovala útek a pomohla chytiť jednu z najkrutejších dozorkýň z Birkenau.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Viola Stern Fischerová #Mengeleho dievča