Vydražili revolver, ktorým Verlaine vystrelil na Arthura Rimbauda

Za 434 500 eur vydražili v stredu na aukcii dražobného domu Christie's v Paríži revolver, ktorým sa Paul Verlaine pokúsil v júli 1873 v Bruseli zastreliť Arthura Rimbauda.

01.12.2016 12:00
debata
Arthura Rimbauda (na snímke) jeden z dvoch... Foto: Étienne Carjat (1828 – 1906)
Arthur Rimbaud Arthura Rimbauda (na snímke) jeden z dvoch výstrelov z revolveru zranil. Na Verlainea neskôr podal aj trestné oznámenie.

Informovali o tom francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na zdroje aukčnej siene. Zbraň kalibru 7 mm vtedajšej módnej značky Lefaucheux získal napokon licitujúci cez telefón, ktorého štátnu príslušnosť nezverejnili. Jeho ponuka prevýšila aj možnosti rodiska Arthura Rimbauda – mesta Charleville-Mézieres, kde usporiadali dokonca verejnú zbierku so zámerom získať revolver. Výťažok z dražby mnohonásobne prevýšil očakávania expertov, ktorí odhadovali predajnú cenu na 50– až 60-tisíc eur.

Vydražený revolver zohral významnú úlohu v jednej z najslávnejších tragédií francúzskej literárnej histórie. Dva výstrely, ktoré padli v bruselskom hoteli 10. júla 1973 a jeden z nich zranil Rimbauda, predznamenali koniec búrlivého vzťahu oboch literátov. Vtedy 29-ročný Verlaine strieľal na o 10 rokov mladšieho Rimbauda, ktorý podal na neho trestné oznámenie a už o mesiac neskôr si vypočul dvojročný trest väzenia.

Zbraň, ktorú polícia zhabala, sa dostala do predajne zbraní v Montigny, odkiaľ sa až pri likvidácii tejto prevádzky v roku 1981 dostala k aktuálnemu majiteľovi, belgickému exekútorovi Jacquesovi Ruthovi. Ten sa o vzácnosti predmetu dozvedel až vďaka filmu o vzťahu oboch literátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Paríž #spisovateľ #Christie's #revolver #Paul Verlaine #Arthur Rimbaud