Anikó N. Tóth: Úlomky svetla

Na pomyselnej fotke nás vidím odzadu. Otec je o pol hlavy nižší ako ja a zavalitejší. Pomaly na nás padá hmla súmraku. Sivé závoje na napnutých plachtách. Medzi nami stúpajúce oblaky pary a skrehnuté ticho. Portrét a krajina. Mal som sa pýtať. Kým kôra stromov definitívne nevybledne.

03.12.2016 05:00
debata
Anikó N. Tóth Úlomky svetla
Anikó N. Tóth Úlomky svetla Anikó N. Tóth Úlomky svetla

Dá sa minulosť vyvolať ako film? A ak áno, dá sa aj vyrozprávať? Čo vidíme na sčernetých fotkách? Čo by sme videli, keby sme otvorili dvere tajnej izby? Úlomky svetla sú rodinný román, postavený na montáži troch rozprávačských hlasov. Obrazy – mladá žena z poloprofilu, tieň holuba, čerstvo omietnutá stena stajne – sa stávajú ikonami: neprihovárajú sa divákovi, ale pozorovateľovi. Už neinformujú o „tomto“ svete, márne by sme sa snažili poskladať časti mozaiky. A keď sa rozprávač s neúprosnou precíznosťou detektíva pokúša rekonštruovať minulosť, zrazu je konfrontovaný s tým, že príbehy sa rozpadajú na ďalšie príbehy, aby sa potom znovu splietli dovedna a zasunuli do seba: koleso na kolovrátku sa krúti a krúti; zdvihne sa vzdušný vír, vznikne tmavozelený mrak a sny prichádzajú na anjelských krídlach.

Anikó N. Tóth (1967) je prozaička, žije v Šahách a v Kubáňove. Pôsobí na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde prednáša maďarskú literatúru. Je laureátkou Ceny Imre Madácha, Hlavnej ceny Posonium a Ceny Alfonza Talamona.

Kalligram

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Kalligram #Anikó N. Tóth #Úlomky svetla