Malebné údolie skrýva miesto plné hriechu

Na západnom Slovensku, neďaleko rakúskych hraníc, je malá obec – najstaršie pútnické miesto na Slovensku a jedno z najstarších v Európe. Údolie s domami okolo kláštora má povesť kraja bohabojných ľudí, ktorí si všetko spravujú sami, a preto nepotrebujú políciu. Pokojnú idylu však náhle naruší smrť dedinského maskota – bezdomovca Luďa.

04.12.2016 05:00
debata
Dušan Budzák: Údolie Foto: Vydavateľstvo Budzak Dušan
Údolie Dušan Budzák: Údolie

Pátranie po príčine smrti však začína odkrývať zločineckú mašinériu, ktorá presahuje hranice obce či dokonca štátu. Kniha Údolie je debutovým kriminálnym trilerom Dušana Budzáka a zároveň pilotným dielom trilógie s názvom Sine metu (Bez strachu).

Dušan Budzák je vyštudovaným elektrotechnikom, ale takmer celý život sa pohyboval v mediálnej sfére. Po praktických skúsenostiach stál aj pri zrode niekoľkých rádií či časopisov. Neprestajne však myslel na to, ako sa venovať tomu, čo ho skutočne napĺňa. „Život tak nejako plynul a ja som čoraz viac pociťoval potrebu vrátiť sa k tomu, čo naozaj chcem robiť. To je písať knihy. Elektronické médiá, rádiá, televízie – to bola vynikajúca skúsenosť. Možno som tým všetkým musel prejsť práve kvôli tomu, aby som mohol tú knihu napísať, aby o niečom bola,“ priblížil autor na pondelkovom krste knihy.

V novinke sa okrem iného snaží tematizovať aj všeobecné pojmy ako dobro a zlo. Podľa jeho slov sa niektorí ľudia často zastavujú nad tým, aká drastická a násilná je kniha hneď na úvod. Vždy vraj dodáva, že taká nie je len na úvod: „Zlo musí vyzerať ako zlo. Niekedy si ho zvykneme romantizovať, sme schopní rozprávať o darebákoch ako o hrdinoch, a to som nechcel. Preto možno budú niektoré veci vyzerať veľmi surové a zlé. No aj na základe toho ho vieme rozlíšiť od dobra. A to predstavujú aj priatelia. Veľká časť knihy je venovaná práve symbolu priateľstva.“

Autor knihy vraj dlho zápasil s myšlienkou, či je slovenské prostredie dostatočne zaujímavé, aby o ňom mohla vzniknúť kriminálna trilógia. Nakoniec vraj nabral odvahu aj preto, lebo Slováci ju často nemajú. „Keď sa nás niekto opýta, odkiaľ sme, povieme zo Slovenska, to je bývalé Československo, bývame v Bratislave, to je kúsok od Viedne. Ja som chcel ukázať, že aj my máme čarovné miesta. Tá konštrukcia sa potom rodila pomerne rýchlo,“ myslí si Budzák, ktorý má už takmer dokončenú aj druhú časť trilógie s názvom Štít Sen, ktorá sa bude odohrávať v tatranskej obci Lendak. Tretia kniha by mala byť hotová budúci rok a zameria sa na slovenské rozprávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krimi #Trilógia #Dušan Budzák #Údolie #Sine metu #slavic noir