Marcela Mikulová, Ivana Taranenková a kol.: Konfigurácie slovenského...

Monografia edične nadväzuje na publikácie České romantično, Český a slovenský literární parnasismus a Slovenský romantizmus a prezentuje pohľad na slovenský literárny realizmus vychádzajúci z najnovších bádaní.

01.01.2017 05:00
debata

Súčasťou monografie je aj interdisciplinárna kapitola o prejavoch realizmu v slovenskom výtvarnom umení.

Konfigurácie slovenského realizmu Foto: Host, Brno 2016
Konfigurácie slovenského realizmu Konfigurácie slovenského realizmu

Jednotlivé štúdie skúmajú podoby modifikácie literárneho realizmu v slovenskej próze a poézii predovšetkým v poslednej tretine 19. storočia a jeho dynamické rekonfigurácie s prvkami iných diskurzov.

Kniha, ktorá vyšla v brnianskom vydavateľstve Host, je jedným z výstupov projektu Diskurzivita literatúry 19. storočia v česko-slovenskom kontexte, ktorý prebiehal v spolupráci Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Ústavu slovenskej literatúry SAV.

Literárna vedkyňa Marcela Mikulová (1951) pôsobí na oddelení dejín slovenskej literatúry 19. storočia Ústavu slovenskej literatúry SAV. Jej kolegyňa, tiež spolupracovníčka Pravdy Ivana Taranenková (1976) je literárna kritička a historička, pôsobila ako šéfredaktorka časopisu Slovenská literatúra a tiež externá redaktorka literárnych časopisov Os a Romboid.

Host

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivana Taranenková #Marcela Mikulová #Konfigurácie slovenského realizmu