David Satter: Čím menej vieš, tým lepšie spíš

Ako dôverný znalec ruského a sovietskeho prostredia podáva americký novinár zasvätený sumárny obraz kľúčových udalostí, v ktorých dôsledku sa historicky unikátny nábeh Ruska na trajektóriu liberálnej demokracie zastavil.

19.01.2017 05:00
debata

A pretavil do podoby akejsi pseudomodernej autokracie na čele s novým večným vladárom, vygenerovaným v prostredí ruských tajných služieb.

David Satter: Čím menej vieš, tým lepšie spíš

Satter v knihe spája osobné zážitky s kompilovaním verejne dostupných zdrojov, vďaka čomu sa mu darí plasticky vystihovať krok po kroku hĺbkové zmeny v ruskej spoločnosti, či už ide o privatizáciu, bombové útoky na obytné domy v Moskve, Volgodonsku a Bujnaksku, obidve čečenské vojny alebo teroristické prepady Divadla na Dubrovke či školy v Beslane.

David Satter (1947) je americký novinár a expert na Rusko a krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. Napísal na túto tému rad článkov a kníh, v roku 2013 ho ruská vláda vyhostila z krajiny pre údajné hrubé opakované porušenie ruského imigračného zákona. Historiograficko-politická kniha je v poradí autorovou štvrtou publikáciou na tému modernej histórie Ruska a obdobia pádu sovietskeho impéria.

V anglickom origináli The Less You Know, The Better You Sleep (Yale university Press, 2016). Preložil Igor Otčenáš.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Satter #Čím menej vieš #tým lepšie spíš