Nová detská knižka Svetozár sa snaží búrať naučené stereotypy

Situácia je vážna. Všetky holuby odleteli z mesta. Zavolať späť ich môže len pán Svetozár, priateľ holubov, ktorý sa sám ponáša na holuba. Príbeh novej detskej knižky Svetozár z pera Andrey Gregušovej predstaví deťom mestské holuby v inom svetle, než na aké boli doteraz zvyknuté. Samy tak možno zistia, že v meste by bez holubov bolo nakoniec celkom smutno.

13.01.2017 09:00
Svetozár Foto:
Detská knižka Svetozár v spoločnosti svojich hlavných hrdinov.
debata

S nápadom napraviť reputáciu týmto „opereným mešťanom“ s nelichotivou povesťou prišla Zuzana Mitošinková z občianskeho združenia Egreš. Za ilustráciami stojí výtvarníčka Alica Raticová. Knižka vyšla pred Vianocami a už teraz sa teší priaznivým reakciám: „Zatiaľ sme sa stretli len s pozitívnymi ohlasmi – ľudia chvália vtipný a svieži text, ktorý sa deťom dobre číta, ale aj jemnú pastelovú farebnosť ilustrácií,“ hovorí Zuzana Mitošinková.

Príbeh knižky autorky postavili na tom, čo podľa nich veľa detí už dnes nevie – že holuby boli veľmi dôležitý komunikačný nástroj a roznášali poštové správy. Podľa Mitošinkovej sa práve z týchto poštových holubov neskôr vytvárali kolónie mestských holubov, ktoré aj dnes bežne vidíme v našom okolí. Sama vraj bola často svedkom toho, ako ľudia s holubmi veľmi kruto zaobchádzali: „Príde mi to veľmi ľúto, pretože nenávisť k holubom, žiaľ, vo veľa prípadoch pramení z nevedomosti a predsudkov – šíria choroby, sú také a onaké, čo nie je úplne pravda. Ján Gúgh, ornitológ a aktivista z organizácie SOS/BirdLife Slovensko, mi napríklad spomínal, že žiaden prípad človeka nakazeného od holuba zatiaľ na Slovensku nezaznamenali. Sú to predovšetkým živé tvory, ktoré s nami žijú v meste, a aj keď ich nemusíme práve milovať, môžeme ich tolerovať. Takéto stereotypy sa však netýkajú len holubov, ale aj iných zvierat a napokon aj samotných ľudí. Svetozár je teda aj príbehom o búraní naučených stereotypov.“

O ilustrácie knižky Svetozár sa postarala Alica... Foto: Jana Makroczy
Svetozár O ilustrácie knižky Svetozár sa postarala Alica Raticová.

Holuby môžete okrem detskej knižky Svetozár nájsť aj v ďalšom projekte OZ Egreš – v ilustrovanom Vtáčom kalendári na rok 2017. Vtákom – tučniakom – je dokonca aj hrdina ich prvej publikácie pre deti s názvom Cesta domov, ktorá sa zaradila medzi Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2015 v kategórii literatúry pre deti a mládež.

„Naozaj je to len náhoda. Vlastne len nedávno som sa zamyslela, že naše posledné počiny sú takmer všetky vtáčieho charakteru. Vôbec sme to tak neplánovali. Určite však neostaneme len pri vtákoch, tento rok napríklad chystáme aj interaktívnu knižku pre deti o Slovensku a prostredníctvom detskej knižky chceme zabŕdnuť aj do oceánskej problematiky. Takže na rad prídu i veľryby,“ približuje Zuzana Mitošinková ďalšie plány Egrešu.

Najbližšie ich však v piatok o 16.30 h v bratislavskom Café Berlinka v SNG čaká krst novej knižky. Úlohy krstného otca sa zhostí ornitológ Ján Gúgh a na deti okrem dramatizovaného čítania čaká aj výtvarná dielňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #egreš #detská knižka #Cesta domov #Svetozár #Andrea Gregušová