Mischling: Dvojčatá v rukách šialeného doktora Mengeleho

Staša a Perla sú sestry, jednovaječné dvojčatá. Keď majú dvanásť, s matkou a so starým otcom ich „dobytčák“ privezie do koncentračného tábora v Osvienčime. Dievčatá, ktoré sú na nerozoznanie, sa dostanú do rúk šialeného doktora Mengeleho.

15.01.2017 05:00
debata (1)
Affinity Konarová: Mischling Foto: Ikar
Mischling Affinity Konarová: Mischling

Anjel smrti si v tábore vybudoval ľudskú zoo… Zhromaždil v nej liliputánov, prerastených jedincov, dvojčatá, trojčatá a ďalšie kuriozity v ľudských telách. V tábore stretávame albínku so striebornými vlasmi a zlodejskou minulosťou, dvojčatá s chvostom či trpaslíkov, ktorých si Mengele vydržiava pre zábavu.

Hoci Staša a Perla navonok vyzerajú rovnako, povahy majú veľmi odlišné. Perla je tichá, smutná, uzatvorená do seba, zadumaná, Staša je jej opak – veselá, priebojná, s obrovskou fantáziou. Sadistický Mengele, netvor s vyberaným správaním a tvárou filmovej hviezdy, si od vyvolených detí dáva hovoriť „strýko“, kolíše ich na kolenách a rozdáva im cukríky, aby ich vzápätí zmrzačil – oslepil, vybral im vnútorné orgány alebo ich nakazil smrteľnou chorobu.

Ani naše dvojčatá neobídu Mengeleho obludné pokusy. Strýko pripraví Stašu o sluch na jednom uchu a poškodí jej zrak na jednom oku. Perla musí znášať trýznenie, operácie vnútorných orgánov a hlad, zatvorená vo veľkej klietke s potkanmi. Do tela dievčatám vpichujú infekcie – týfus, kiahne či iný anonymný bacil – a ony nikdy nevedia, či sa dožijú ďalšieho dňa. V tábore platí pravidlo – ak zmizne jedno z dvojčiat, čoskoro sa nenávratne stratí aj to druhé. Misia je splnená, len jedného doktor nepotrebuje. Aj Perla po čase zmizne, no Staša žije nádejou, že jej polovica je stále nažive…

Román Mischling od Affinity Konarovej, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Odeon, je rozdelený na dve časti. Prvá sa odohráva v koncentračnom tábore, druhá pokračuje pochodom smrti, ktorý Staša a jej rovnako starý táborový kamarát opustia a putujú na vlastnú päsť. Osudy sestier sledujeme aj po skončení vojny, keď sa v povojnovom Poľsku snažia nájsť jedna druhú.

Affinity Konarová (nar. 1978) je mladá blogerka z Kalifornie. Študovala na Kolumbijskej univerzite, neskôr pracovala ako vychovávateľka, copywriterka a editorka výchovno-vzdelávacích materiálov pre deti. Napísala román The Illustrated Version of Things (2011). Rozruch vyvolal jej druhý román Mischling (2016), ktorý sa za krátky čas predal do devätnástich krajín.

Napriek svojmu poľsko-židovskému pôvodu sa Affinity na prvý pohľad nejaví ako vhodná kandidátka pre napísanie románu s takouto témou. V prípade mladej spisovateľky nemôže byť o osobnej skúsenosti reč, veď od udalostí popisovaných v knihe ju delí sedemdesiat rokov! Napriek tomu jej pútavý a mimoriadne ľudský príbeh nie je zbytočne sentimentálny – do príbehu nevstupuje z nádražia plného vystrašených Židov, ale zo snového, poetického sveta malých rozprávačiek.

Kapitoly totiž rozprávajú striedavo Staša a Perla, preto aj pohľad na dianie v tábore je pod vplyvom ich pováh odlišný. To, čo jedna považuje za dôležité, druhá ani nespomenie. Občas sa dokonca zdá, že pre dvojčatá je snaha o prežite táborových hrôz len akási hra. Detská naivita sa stáva prostriedkom, ako sa s nimi vyrovnať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Osvienčim #dvojičky #Josef Mengele #Mischling #Affinity Konarová