Kniha: So spevom a bez starostí

Jana Kocianová je výborná speváčka, ktorá vždy pôsobila, akoby jej všetko išlo zľahka – aj spev, aj život.

21.01.2017 16:00
debata (1)

Rada sa usmieva, vyžaruje bezprostrednosť, kamarátstvo a úprimnosť. Tento dojem potvrdzuje aj životopisná kniha Jana Kocianová – Zahoď starosti, ktorú napísala Marika Studeničová (vydal Ikar). Rozprávanie odkrýva speváčkino rodinné aj profesionálne zázemie, rozvoj kariéry aj osudy ľudí, ktorí ju obklopovali. V prvej časti sa čitateľ dozvie všetko o Jankinej rodine – aký bol otec, aká bola mama, aká bola stará mama zo Šaštína, ďalší príbuzní i kamaráti z detstva. Ľudia, ktorí majú niečo spoločné so Záhorím, si prídu na svoje, lebo vďaka babke sa veľa v knižke hovorí práve o Šaštíne.

Jana Kocianová - Zahoď starosti. Foto: Ikar
Jana Kocianová - Zahoď starosti Jana Kocianová - Zahoď starosti.

Jana Kocianová sa cez prázdniny kúpala v tunajšom jazere (bagri), poznala mnohých tunajších ľudí aj záhoráčtinu. A keď už neskôr chodila k babke aj so svojím priateľom Jožim, babka sa pýtala, kade pôjdu domov: Cez Búre alebo cez Kúty? Záhorákom je to všetko blízke, ale speváčka hovorí o detstve a dospievaní tak pútavo, že to zaujme všetkých. Pravdaže, v knihe sa píše aj o Bratislave, kde Janka vyrastala, kde sa hrala v Medickej záhrade, kde chodila do školy a kde mala prvých nápadníkov. Rozprávanie je pretkané jemným humorom, bonmotmi, nárečovými slovami, spomienkami na konkrétnych známych ľudí. Karel Gott, s ktorým spievala, môže byť rád, ako sympaticky ho v knižke cituje a vykresľuje. Ku každému, koho spomína, je veľmi láskavá a pozorná. Aj keď naznačuje problémy, všetko vyjadruje s vkusom a láskavo. Čitateľ stále cíti jej typický úsmev.

Knižka je aj svedectvom o dobe. Napríklad, po roku 1968, keď mali Lasica a Satinský tichý zákaz spoločného účinkovania, vytiahla ich na scénu práve Jana Kocianová. Spolu s priateľom, hudobným manažérom a kapelníkom Josefom Škvařilom vymysleli plán, ako to dosiahnu: osobným kontaktom! Speváčka už bola vtedy známa a mala vplyv. Obehla funkcionárov a dosiahla súhlas. V texte je presne napísané, ako to bolo, za kým išla, aby Lasicu a Satinského „vypýtala“ pre svoj program. Mala šťastie – na „ÚV“ našla úradovať priateľa z detstva a už to išlo, ľady sa pohli. Tento prípad naznačuje, ako to chodilo, ako alibisticky sa ľudia správali, ako nikto nechcel povedať otvorene, že niečo zakazuje a ako sa dalo „vyjednávať“. Je to zaujímavá informácia spod povrchu totalitného diania, ktorá naznačuje, čo to vlastne bola za kolektívna psychológia.

Speváčka však píše samozrejme najmä o hudbe, pesničkách, vystúpeniach doma i v zahraničí a toto rozprávanie je pretkané množstvom humorných i napínavých epizód. Knižka je zábavná i poučná. Do rozprávania vstupuje aj Jankin sympatický manžel Josef Škvařil, ktorý to s ňou všetko prežil a bol jej oporou. Často ju zachránil, keď bola v neriešiteľnej situácii, čo sa spevákom a speváčkam, pri ich dobrodružnom živote na cestách, stáva. Napríklad nakopol auto a prišiel po ňu na hranice do Poľska, keď zostala bez pasu aj bez kapely. Skrátka, keď zostala sama, vždy sa objavil Joži. Niet sa potom čo čudovať, že optimizmus jej vydržal po celý život a mohla si spievať – a teraz o tom aj píše – Zahoď starosti!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kocianová #Zahoď starosti