Tomáš Petřivý, slovenský signatár Charty 77, dostane od Poľska cenu

Poľská republika ocení jedného z prvých slovenských signatárov Charty 77 Tomáša Petřivého. Rad za zásluhy Poľskej republiky in memoriam mu udelia v stredu 25. januára o 17.00 h v galérii Poľského inštitútu na Námestí SNP 27 v Bratislave. Informoval o tom Mário Kyseľ z programového oddelenia Poľského inštitútu v Bratislave.

24.01.2017 16:00
debata (1)
Tomášovi Petřivému udelia Rad za zásluhy... Foto: Poľský inštitút
Tomáš Petřivý Tomášovi Petřivému udelia Rad za zásluhy Poľskej republiky in memoriam.

Tomáš Petřivý nie je prvý Slovák vyznamenaný týmto ocenením. Rad za zásluhy Poľskej republiky udelili aj jednému zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu v roku 1989 Jánovi Budajovi (2014), právnikovi a odborníkovi na slovenské obyvateľstvo na poľskom území Jozefovi Čongvovi (2013), básnikovi a prekladateľovi Karolovi Chmelovi (2011) či literárnemu redaktorovi a prekladateľovi Jozefovi Marušiakovi (1997), dodal Mário Kyseľ.

Tomáš Petřivý (1955 – 1986) študoval scenáristiku na pražskej FAMU (Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení) a bol jedným z prvých slovenských signatárov Charty 77. Po podpise Charty 77 musel odísť zo školy a začala sa o neho zaujímať komunistická tajná služba. Skôr ako prišiel o pas, sa mu podarilo dostať do Varšavy, kde nadviazal kontakty s poľskými aktivistami demokratickej opozície. Výsledkom jeho návštevy bolo prvé stretnutie poľských a československých opozičných aktivistov v júli 1978 v Krkonošiach. Po vyhodení zo štúdia bol prinútený pracovať fyzicky, no stále sa aktívne podieľal na opozičnej činnosti a zaujímal sa o to, čo sa dialo v Poľsku. V nezávislých časopisoch publikoval svoje poviedky, poéziu a publicistické tex­ty.

V roku 1986 tragicky zomrel za nejasných okolností. Ako ďalej informoval Poľský inštitút, vyznamenanie, o ktorého udelení rozhoduje prezident Poľskej republiky, preberie Oleg Pastier, spisovateľ, vydavateľ a bývalý disident. Po oficiálnej časti večera prečíta úryvky z tvorby Tomáša Petřivého Richard Autner, člen činohry Slovenského národného divadla. Následne budú diskutovať o osobe, tvorbe a aktivitách Tomáša Petřivého bývalí opoziční aktivisti Martin Šimečka, Oleg Pastier, Oľga Gyarfášová a Andrzej Jagodzinski.

Poľský inštitút v Bratislave v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave a Ústavom pamäti národa (ÚPN) zároveň pozýva vo štvrtok 26. januára na diskusiu venovanú 40. výročiu podpísania Charty 77. Podujatie sa v priestoroch Poľského inštitútu v Bratislave začne o 17.00 h a o histórii kontaktov protikomunistickej opozície v Poľsku a vo vtedajšom Československu budú hovoriť signatár Charty 77 Miroslav Kusý, Peter Jašek z ÚPN a Lukasz Kaminski z Vroclavskej univerzity. Podujatie z cyklu diskusných večerov ÚPN pripomenie význam Charty 77, dokumentu, v ktorom jej signatári vyzývali na dodržiavanie ľudských práv v normalizačnom Československu.

„Organizátorov Charty a jej signatárov vtedajšia československá vláda totiž prenasledovala a niektorí z nich skončili vo väzení alebo odišli do exilu. Do konca roka 1989 podpísalo Chartu vyše 1800 ľudí, niekoľko desiatok z nich bolo zo Slovenska," pripomína Poľský inštitút v avíze na podujatie.

Poľský inštitút v Bratislave patrí pod poľské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hlavnou úlohou je propagácia poľského umenia, poľskej kultúry a vedy na Slovensku. Organizuje výstavy, koncerty, filmové projekcie, prednášky, konferencie, autorské stretnutia a iné atraktívne akcie. Podporuje kultúrne a umelecké podujatia nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a v ďalších slovenských mestách. Vo svojich priestoroch ponúka stále aktualizovanú zbierku kníh, novín a časopisov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Charta 77 #Tomáš Petřivý #Poľský inštitút #Rad za zásluhy Poľskej republiky