Maliar aj svetobežník. Biografia umelca Petra Pollága je na svete

Maliar Peter Pollág maľuje výrečné obrazy, v ktorých sa dajú nachádzať príbehy. Sú bohato farebné a skladajú sa z rôznych výtvarných „signálov“. Akoby si maliar vytvoril svoju vizuálnu abecedu. Vďaka tomu je hneď poznateľný jeho umelecký rukopis a okamžite sa dá vycítiť aj naliehavá energia jeho diel. Svedčí o tom tiež knižka o Pollágovej tvorbe, ktorá práve vychádza.

25.01.2017 14:00
Peter Pollág kniha Foto:
Dvojjazyčná publikácia s názvom Peter Pollág zachytáva v celej šírke dielo významného slovenského maliara, grafika a ilustrátora strednej generácie.
debata

Dvojjazyčná publikácia nazvaná Peter Pollág zachytáva v celej šírke dielo významného slovenského maliara, grafika a ilustrátora strednej generácie (narodil sa 19. februára 1958 v Levoči). Pevné puzdro a celkový dizajn robia z tejto monografie zberateľský kúsok, ktorému sa potešia nielen milovníci umenia, ale každý kultúrny človek. Vďaka tomu, že pozeranie obrázkov v knihe vyvoláva nevšedný vizuálny aj citový zážitok, je to niečo ako „domáca galéria“. Vnímať môže celá rodina.

Ani po stránke obsahovej nie je monografia iba pre odborníkov a zasvätených. Textovú časť napísali rôzni autori, ktorí sa pozreli na Pollágovo dielo z rôznych uhlov pohľadu. Vždy je veľmi zaujímavé dozvedať sa, kto ako umelecké dielo vníma, čo v ňom nachádza a prečo ho má rád. Sú to intímne priznania aj o tom, kto hodnotenie či vyznanie píše. Na textovej časti tejto publikácie spolupracovali viacerí, takže to môže byť pekná paleta názorov (Mária Horváthová, Roman Brat, Jitka Haaková, Daniel Hevier, Edwin Meulensteen, Gerard Meulensteen, Kamil Peteraj, Ľudmila Peterajová, Ľudovít Petránsky ml., Ľubomír Podušel, Vincent Polakovič, Andrzej Smakowski, Eva Trojanová.) A bonbónik – spomienkami na svoje pekné detstvo a rodinu prispel aj samotný Peter Pollág.

Ukážka z publikácie Peter Pollág. Foto: Richard Kučera Guzmán/Danubiana Muelesteen Museum
Peter Pollág Ukážka z publikácie Peter Pollág.

Medzi autormi je aj Gerard Meulensteen, holandský podnikateľ, zberateľ, mecenáš umenia a zakladateľ múzea Danubiana Meulensteen Art Museum, ktorý o Pollágovi píše: „Peter je majstrom mnohých médií. Prostredníctvom nášho osobného kontaktu som spoznal nielen jeho rozmanité umenie, ale aj jeho pozitívnu a nadšenú osobnosť.“ Básnik a textár Kamil Peteraj zasa vyzdvihuje, že „Peter Pollág vie z reálneho sveta vylúsknuť práve to fascinujúce a skvelou virtuóznou rukou dáva svojim dielam nečakanú formu a podobu“. Vincent Polakovič, advokát a galerista, sa pre zmenu vyznáva, že ak sa  povie Peter Pollág, vždy mu príde na um,  že je to ten najlepší priateľ, pedagóg, rodič, ilustrátor, maliar,  najväčší cestovateľ, pedant, rozprávač… V podobnom duchu sa nesú aj ďalšie príspevky, čiže – komu dnes chýba v živote a vo vzťahoch niečo naozaj pozitívne, nájde si to v tejto monografii. Navyše – ako sme už spomenuli – kniha je doplnená bohatým ilustračným a fotografickým materiálom, ktorý ponúka prierez doterajšej umelcovej tvorby, vrátane jeho realizácií v architektúre.

Peter Pollág študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na Accademia de Belle Arti Pietro Vannucci v Peruggii v Taliansku. Tento umelec má meno nielen doma, ale aj  v zahraničí. Prichádza stále s novými nápadmi – čerpá z mytológie, zo súčasnosti, zo svojich ciest po svete. Spracuje všetko, čo sa ho hlbšie dotkne, aj literárny či historický námet, zaujímavo stvárnil napríklad zážitky z Číny, je v ňom až niečo dynamicky reportérske, nepokojné, hľadačské, a tým jeho tvorba veľmi zaujímavá. Dá sa z nej čerpať aj poznanie. A to platí aj o monografii, ktorá nie je len odborná, ale aj objavná. Za svoju tvorbu získal Peter Pollág už viacero ocenení, napr. Cenu Martina Benku, Krištáľové krídlo, monografia svedčí aj o tom, že si ocenenia zaslúžil. Žije a tvorí v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #umenie #maliar #biografia #publikácia #Peter Pollág