Kniha: Čarovné cestovanie prstom po mape

Atlas poľskej dvojice Alexandry a Daniela Mizielińských je fenomén. Preložili ho do vyše 20 jazykov a po celom svete sa z nádhernej knižky pre deti predalo viac ako dva milióny výtlačkov.

06.02.2017 09:00
debata

V slovenčine ho teraz vydal Slovart. Hoci je dielo ilustrátorov určené najmä deťom, okamžite nadchne aj dospelých. Knihomoli sa nedokážu odtrhnúť od obrazových máp 46 krajín a šiestich kontinentov.

Alexandra Mizielinska, Daniel Mizielinski: Mapy

Čitateľ celkom prirodzene nalistuje Slovensko a s potešením nájde nielen Bratislavský či Trenčiansky hrad, ale aj typický čičmiansky dom, jaskyňu Domica, skalický trdelník, oštiepok, slovenského čuvača, bobra európskeho či rysa ostrovida. Dozvie sa, čím sa vyznamenali Slováci Ľudmila Pajdušáková, Ján Dopjera či Izabela Textorisová. A potom si prezerá krajiny, ktoré niekedy v živote navštívil alebo sa do nich chystá. Vďaka knižke zistí, že najčastejšie mená na Islande sú Ólafur pre mužov a Aníta pre ženy. Alebo, že obľúbenými jedlami v Číne sú wonton a polievka thukpa.

Atlas je plný zaujímavých faktov z celého sveta. Chcete vedieť, čo jedia ľudia v Ekvádore, aké zvieratá žijú v Číne, v Japonsku či v Afrike? Zoznámite sa s gejzírmi na Islande, objavíte obydlia starých Mayov v Mexiku, vo Fínsku vás čaká polárna noc, na Madagaskare si oddýchnete v tieni obrovského baobabu. Na každej dvojstránke nájdete obrázky historických pamiatok, významných osobností a zaujímavosti o histórii a kultúre danej krajiny či kontinentu. Na záver knihy nechýba vyobrazenie vlajok všetkých krajín sveta. Nuž, knihu možno malým aj veľkým len odporúčať. Nenadarmo jej autori získali viacero prestížnych svetových cien ako Bologna Ragazzi, Prix sorcieres či Primo Andersen. Pripomeňme, že medzi ich najznámejšie knihy patria D.O.M.E.K, D.E.S.I.G.N či Podziemnik a Podwodnik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mapy #Alexandra Mizielinska #Daniel Mizielinski