Thomas More: Utópia

Prvý slovenský preklad klasického diela (vyšlo roku 1516 v Antverpách), z ktorého u nás dosiaľ vyšli len fragmenty. Rozprávanie o živote na fiktívnom ostrove Utópia sa začína stretnutím troch postáv, medzi ktorými sa rozprúdi rozhovor tvoriaci vlastný obsah diela. Thomas More a Peter Giles počúvajú rozprávanie fiktívnej postavy, „scestovaného“ Rafaela Hythlodaya o vzdialených krajoch...

10.02.2017 05:00
debata
Thomas More: Utópia
Thomas More Utópia Thomas More: Utópia

Štát Utópia tvorí 54 miest, pričom každému sú pridelené polia, na ktorých sa rozvíja poľnohospodárstvo. Všetci dospelí obyvatelia sú zamestnaní produktívnou prácou, okrem osôb, ktoré plnia spoločenské funkcie alebo pracujú vedecky. Základnou výrobnou jednotkou je rodina, jej počet členov sa mení podľa povahy jej výrobnej činnosti. Každá rodina sa venuje určitému remeslu. Utópia je spravovaná podľa demokratických zá­sad.

Dnešný čitateľ spoznáva niektoré črty zhodné s teoretickou náukou o komunistickej spoločnosti. Krajina je riadená podľa presnej šablóny pravidiel: všetky mestá majú rovnaký vzhľad, jazyk, mravy, zákony i zriadenie a na občanov dohliada špionážny úrad. Jednotvárnosť stojí v protiklade k tradíciám, ktoré sa zakladajú na odlišnosti, jedinečnosti a špecifickosti. Človek bez tradícií je vykorenený (občania si pravidelne navzájom vymieňajú domy na základe losovania), je „všade (teda nikde) doma“. V prípade nutnosti je človek „prepísaný“ z mnohopočetnej do malej rodiny. Tieto črty zasa pripomínajú nezdravé smerovanie súčasnej postmodernej spoločnosti.

Dielo anglického právnika, politika a spisovateľa na dvore kráľa Henricha VIII. Thomasa Mora (1478 – 1535) čerpalo z prameňov, ktoré siahajú až k Platónovi, a malo ideových nasledovníkov tak v oblasti filozofie a spravovania štátu, ako aj na literárnom poli, kde sa stalo inšpiráciou pre vznik literárnych žánrov.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vydavateľstvo SSS #Thomas More #Utópia #Peter Giles