Salvador Dalí: Ilustrácie zo 60. rokov

Salvador Dalí (1904 - 1989) bol nepochybne rozporuplný umelec i človek – on sám viackrát podrobne opísal svoje vlastné reakcie rozmaznaného dieťaťa, vyrastajúceho na typického pubertálneho nevychovanca ventilujúceho svoje psychické i sexuálne problémy. V priebehu života sa jeho ideály výrazne zmenili - od ateistického surrealizmu až k zaujatiu náboženskými motívmi.

12.02.2017 05:00
debata (1)
Salvador Dalí: Ilustrácie zo 60. rokov
Salvador Dalí Ilustrácie zo 60. rokov Salvador Dalí: Ilustrácie zo 60. rokov

K myšlienke ilustrovať Bibliu priviedol Španiela vychovaného v katolíckom prostredí Giuseppe Albaretto, vášnivý zberateľa umenia a Dalího blízky priateľ a mecenáš. Ako oddaný katolík sa snažil Dalího priviesť k viere, lebo v jeho očiach viedol „neusporiadaný život“. Vedel, že umelcova príprava bude vyžadovať dôkladné štúdium Biblie a dúfal, že by sa tak Dalí mohol viere priblížiť.

Maliar naozaj veľmi starostlivo zbieral informácie a niekoľkokrát Bibliu prečítal. Výsledkom bol unikátny cyklus ilustrácií biblických príbehov, ktoré vznikli v 60. rokoch 20. storočia. Výpravná monografia predstavuje čitateľovi 95 z nich aj s komentárom.

Ikar

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Biblia #Salvador Dalí #Ilustrácie zo 60. rokov