Hana Librová a žáci: Věrní a rozumní

V čase, keď si politici a ekonómovia pochvaľujú rastúcu chuť občanov míňať, žijú vedľa nás ľudia, ktorí neradi nakupujú.

03.03.2017 05:00
debata

Dávajú prednosť ekologicky priaznivému životu v takzvanej dobrovoľnej skromnosti. Ich dlhodobému výskumu a výskumu terénnych ochrancov prírody je venovaná nová kniha poprednej českej sociologičky a biologičky.

Hana Librová a žáci: Věrní a rozumní

Kniha je tretím dielom trilógie, ktorá sa na základe terénneho výskumu zaujíma o ekologicky priaznivé formy života. Prvý diel Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti (1994) sa snažil odpovedať na otázku, či na začiatku 90. rokov, v čase všeobecného stupňovania spotreby, existoval v Českej republike spôsob života, ktorý možno označiť ako dobrovoľná skromnosť. Po desiatich rokoch sa autorka do domácností „pestrých“ vrátila s hypotézou, že skromný život obsahuje niektoré črty luxusu (Vlažní a váhaví: kapitoly o ekologickém luxusu, 2003). Najnovšia kniha objekty výskumu rozširuje o ochrancov prírody, hlavne ornitológov. Zároveň prostredníctvom teoretických konceptov z filozofie, sociológie, teológie a psychológie tému prehlbuje, zaujíma sa predovšetkým o motivácie ekologicky priaznivého správania. 

Hana Librová (1943) od roku 1968 učila na katedre sociológie brnianskej filozofickej fakulty metódy sociologického výskumu, demografiu a neskôr viedla kurzy o sociologických aspektoch environmentálnych otázok. Od roku 1997 je profesorkou sociológie na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity, kde založila odbor humanitná environmentalistika a katedru environmentálnych štúdií. (česky)

Munipress

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Librová #Věrní a rozumní