Kniha Smrť na druhom brehu je jedna z vydarených dánoviek

Už ani neviem, koľko recenzií som napísala na knihy Dominika Dána. Vlastne „recenzia“ je príliš honosný názov, je to skôr moja osobná výpoveď. Dosiaľ som prečítala všetky dánovky, pričom krimirománom vôbec neholdujem. Dominik Dán je nielen najobľúbenejším slovenským autorom krimi, ale aj najpredávanejším slovenským mužským autorom po roku 2000. S dvoma novými románmi, ktorých vydanie plánuje vydavateľstvo Slovart na leto a zimu 2017, by celkový predaj jeho diel mal prekročiť milión výtlačkov.

13.03.2017 05:00
debata (2)
Dominik Dán: Smrť na druhom brehu Foto: Slovart
Dominik Dán: Smrť na druhom brehu Dominik Dán: Smrť na druhom brehu

Nadchádzajúca krimistory, ktorá vyjde v júni, sa bude volať Korene zla a odohráva sa v 90. rokoch rovnako ako Beštia, Červený kapitán, Mucha, Mucholapka či Krv nie je voda. Deväťdesiate roky sú „porevolučným obdobím“, v rámci ktorého sa odohráva aj dej ostatnej (zámerne nepíšem poslednej) knihy Smrť na druhom brehu.

Smrť na druhom brehu je v poradí 23. krimiromán autora, ktorý sa viac ako 25 rokov zaoberal zločinom ako vyšetrovateľ. Dnes z týchto skúseností a kontaktov čerpá. V predchádzajúcej Dánovej knihe Nežná fatamorgána bola miestom vraždy lavička v parku. Tentoraz sa mŕtvola nájde na brehu rieky Morava, čo je svojím spôsobom takisto romantické miesto – pre rybárov, psičkárov, milencov i turistov. Autor menuje dokonca kategórie viacerých: cyklistov, študentov, opilcov, zlodejov – a vrahov. Viem, že prostredie, do ktorého autor zasadil príbeh, dôverne pozná – magický, temný, vlhko opojný tok rieky, kde pravidelné záplavy, zotleté lístie a tráva vymodelovali za stáročia brehy z čistej černozeme.

Aj ja žijem v Našom Meste a chodím na tieto miesta v blízkosti sútoku Moravy a Dunaja počas nedeľných vychádzok. V rámci kategórie rodičov… Časy, keď sa tadiaľto ťahal plot z ostnatého drôtu, však nie sú také vzdialené. A tento príbeh sa odohráva len pár rokov po tom, čo plot odstránili. Riečna zelená hranica medzi Slovenskom a Rakúskom s vraždou súvisí. A časť, kde sa stretnú slovenskí a rakúski kriminalisti počas „malého pohraničného styku“, našinca pobaví.

Píše sa rok 1994. Na jar toho roku nájdu dvaja výrastkovia na úrovni 4. kilometrovníka polozahrabanú, polorozpadnutú mŕtvolu muža. Problém je v tom, že mŕtvola nikomu nechýba. Ťažko sa hľadá vrah, keď nemáte ani totožnosť obete. Kde začať? Je jasné, že obaja majú k tým barinám nejaký vzťah. S vraždou sa borí v tomto období už samostatne pracujúci detektív Richard Krauz spoločne s Jozefom Fischerom prezývaným Chosé. V istú chvíľu o Krauzovi jeho starší a skúsenejší kolega Burger z kancelárie 141 výrazne zapochybuje. Oprávnene? Nuž, každý, kto sa stýka s podsvetím, sa pohybuje po tenkom ľade. Ľahko padne do podozrenia z dvojitej spolupráce.

Súbežne s vyšetrovaním vraždy na brehu rieky sa odohráva iný príbeh. Hľadá sa krupierka Anička, ku ktorej má súkromný vzťah ostrieľaný Burger, pretože je to „dievča od susedov“. Nájdu ju živú či mŕtvu? Dominik Dán už niektoré svoje knihy skončil happy endom, iné až príliš realisticky, mrazivo drsne, raz to dokonca bolo mierne infantilné klišé (scéna s bábikou s odpadnutou nohou v 20. knihe Jednou nohou v hrobe).

Jedným dychom však musím dodať, že zatiaľ čo jubilejná, 20. kniha sa mi nepáčila a obávala som sa, že autor „už neprekročí svoj tieň“ pre preriedenú policajnú kartotéku s autentickými námetmi, nasledujúce tri krimiromány boli výrazne lepšie. Dali sa tradične prečítať jedným dychom. Tento mesiac si jednu z vydarených dánoviek, zatiaľ jedinú, ktorú sfilmovali – Červený kapitán – budeme môcť pozrieť aj v televízii. RTVS ju bude vysielať na Jednotke 31. marca o 20:25.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Slovart #Dominik Dán #Červený kapitán #Smrť na druhom brehu