Binyavanga Wainaina: Raz o tomto mieste napíšem

Nie je to pohľad na čierny kontinent z letiaceho vrtuľníka ani cez prírodopisný seriál o slonoch a antilopách.

16.03.2017 05:00
debata

Kenský prozaik podáva sugestívne svedectvo o svojom živote na čiernom kontinente. Píše o svojom detstve v Keni, o štúdiách v Juhoafrickej republike i o tom, ako sa stal medzinárodne rešpektovaným spisovateľom.

Binyavanga Wainaina: Raz o tomto mieste napíšem

So svojím kontinentom však kontakt nestratil a dokáže sa naň pozerať aj kriticky. Z prvej ruky nám podáva svedectvo o tom, aká je Keňa a africký kontinent na počiatku 21. storočia. Kniha je napísaná silným a krásnym jazykom, ktorý mení bežné čítanie doslova na explóziu farieb, chutí a vnemov.

Binyavanga Wainaina (1971) je kenský novinár a prozaik. Je laureátom Caineovej ceny za africkú literárnu tvorbu za rok 2002 a zakladajúcim redaktorom popredného afrického literárneho časopisu Kwani? Písal pre časopisy Vanity Fair, Granta a noviny New York Times. Wainaina vedie Centrum Chinua Achebe pre afrických spisovateľov a umelcov na americkej Bard College. Je autorom eseje s názvom Ako písať o Afrike, ktorú publikovali desiatky svetových médií. Ironicky v nej komentuje všetky klišé, ktoré sa objavujú v knihách o africkom kontinente. Časopis Time ho zaradil v roku 2014 medzi 100 najvplyvnejších osobností sveta.

V anglickom origináli One Day I Will Write About This Place (Graywolf Press 2011), preklad Kristíny Karabovej.

Vydavateľstvo Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Binyavanga Wainaina