Socializmus v anekdotách: Vtip je najlepší kronikár

Výtvarník Milan Stano sa vytrvalo venuje aj humoru. Vydáva nezávislý mesačník humoru a satiry Kocúrkovo, stále sleduje stav vtipkovania na Slovensku. Hovorí sa, že dnes už nie je toľko vtipov, ako bývalo, ale nie je to pravda.

21.08.2018 05:00
debata (40)
Knihu Socializmus v anekdotách napísal a vydal... Foto: Štúdio humoru a satiry
Socializmus v anekdotách Knihu Socializmus v anekdotách napísal a vydal Milan Stano.

Naše Kocúrkovo pokračuje a – ľudia nielen nadávajú, ale aj žartujú. Vznikajú vtipy nové, ale vracajú sa aj tie staré. Na tvorbe časopisu sa zúčastňujú aj čitatelia, a dá sa povedať, že vtipne i ostro reflektuje súčasnosť. Milan Stano však vydáva aj knižky. A tie poskytujú riadne dávky humoru! K výročiu okupácie sa výborne hodí titul, ktorý pranieruje obdobie socializmu. V roku 1968 išlo o socializmus s ľudskou tvárou, a toto je socializmus so šašovskou tvárou. Je to „smiech so slzami“, lebo vtipy sa často týkajú drastických javov z našej minulosti.

Knihu Socializmus v anekdotách napísal a vydal (vo vydavateľstve Štúdio humoru a satiry) Milan Stano. V publikácii sústredil 2 595 anekdot, 232 karikatúr, a je to už piaty diel cyklu kníh o humore. Z bohatého obsahu vidno, že za socializmu vzniklo veľa vtipov. Z hlúposti sa totiž ľahko uťahuje, a tá kraľovala. Byrokracia, obmedzenosť, neférové vzťahy, podrazy a politické prechmaty boli na dennom priadku. Všetko našlo ohlas v ľudovom humore a vtipy sa šírili. Veď sa aj hovorilo – toto je o zlatú mrežu, a každý už vedel, o čo pôjde.

Väčšinou fungovala solidarita a zostalo pri smiechu, ale niekto sa za mreže aj naozaj dostal. Autor publikácie o tom v úvode hovorí, ale jeho zámerom nie je poučovať ani moralizovať. Najlepší je holý fakt, anekdoty nepotrebujú ani vysvetľovanie, ani dopovedávanie. A najlepší spôsob reflexie je smiech. To je najsilnejší argument. Na podarenom vtipe sa musí zasmiať aj ten, kto povedzme s podstatou pranierovaného nesúhlasí. Ak je vtip výstižný, nedá sa s ním polemizovať, tvrdiť iné. Pravda je jednoznačná. Humor v Stanovej knihe je silný aj tým, že je to mnohohlas – má veľa autorov a zdrojov.

Smiech je najlepší lekár, ale zdá sa, že aj kronikár. Zaznamenáva udalosti z komickej stránky a ničomu sa nevyhýba. Odváži sa aj do absurdností, lebo aj skutočnosť bola absurdná. A miesto v knihe majú aj rôzne „srandičky“ – hádanky, ktoré kolovali v národe a odľahčovali situáciu. Napríklad: Čo znamená skratka JRD? Ježiš, ratuj dedinu. Vyvoláva to úsmev, ale aj myšlienky: A ako je to dnes? Veď aj dnes dedina často volá o ratu. Správny humor je dobrý kronikár – zaznamenáva a dáva podnet porovnávať.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #humor #Kocúrkovo #satira #Milan Stano