Greta Thunbergová: Zmena je v nás

Zmena je v nás. To hovorí Greta Thunbergová, zapálená aktivistka za záchranu tejto planéty. Už viac ako dva roky hovorí vlastne stále to isté: náš dom je v plameňoch a času je málo. Zbierka jej prejavov dostáva v čase koronakrízy nový rozmer. Vyšla vo vydavateľstve Literárna bašta.

28.03.2020 16:00
debata (5)
Greta Thunberg: Zemana je v nás Foto: Pravda, Ivan Majersky
literarnabasta, knihy, Greta Thunberg: Zemana je v nás

"Smerujeme k obetovaniu našej civilizácie pre príležitosť zarábať enormné sumy peňazí malou skupinou ľudí,“ konštatuje mladá aktivistka zo Švédska. A bije na poplach: momentálne sa nachádzame už len 10 rokov od momentu, keď budú zmeny klímy nezvratné. Stane sa to, ak dovtedy neprebehnú bezprecedentné zmeny vo všetkých oblastiach ľudskej spoločnosti, vraví. Zmena prišla, aj keď určite nie taká, akú by ktokoľvek očakával. Hrozba nákazy smrtiacim vírusom ľudstvo spomalila, štvrtinu planéty izolovala v karanténe a vyžiadala si desaťtisíce obetí. Čas sa odteraz delí na "pred“ a "po“. Miliardám ľudí táto kríza prehádzala priority, zmenila pohľad na svet a na život samotný…

Keď ľudia prestali cestovať a fabriky prestali vyrábať, určite sa to priaznivo odrazí v klíme, emisie nepochybne klesajú. Odrazu je ľuďom prednejšie zdravie a život, než prosperita. Lenže čo bude potom, keď kríza prehrmí? Dokáže nás zmeniť natoľko, aby zmena bola trvalá? Alebo sa ešte dychtivejšie vrátime k tomu, čo bolo a ešte urputnejšie sa budeme snažiť dohnať, čo sme zameškali?

O tom kniha nehovorí, lebo vznikla v čase "pred“. Ale všetky Gretine myšlienky sa dnes dostávajú do celkom nového svetla. "Bohatstvo a úspech by sme viac nemali merať v číslach ukazujúcich ekonomický rast, ale v krivke, ktorá znázorňuje emisie skleníkových plynov,“ podotýka Greta. Namiesto finančného nastoľuje uhlíkový rozpočet a namiesto prosperity – život. Jej slová, s ktorými sa ako dieťa obracia na dospelých, sú jednoduché a jasné: vy ste nás do tejto kaše dostali, ale kým to po vás prevezmeme, bude už neskoro. A keď nechcete počúvať deti, počúvajte vedcov!

Greta Thunbergová dva roky každý piatok organizovala klimatický štrajk a na jeden rok kvôli tomu prerušila školu. Dnes má 17 rokov a podľa posledných správ chystá on-line semináre o klíme, mala však podozrenie, či spolu s otcom pri cestovaní neochoreli. Aktivisti pod hashtagom #ClimateStrike­Online upozorňujú, že ani kvôli pandémii nemožno zabudnúť na klimatickú krízu, ktorej svet čelí. Pretože príde aj čas "po“.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy