Zomrel spisovateľ Anton Straka

Básnik, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, organizátor literárneho a kultúrneho života Anton Straka navždy odišiel 17. marca 2012 ráno. Uviedol to PhDr. Peter Mišák.

17.03.2012 21:35
Anton Straka Foto:
Básnik Anton Straka.
debata

„Akoby naskočil na vlak do hviezdnej stanice, do večného cieľa a neba básnikov. Mnohovravné atribúty, a predsa by zoči-voči večnosti znamenali tak málo. Keby v slove básnik nebolo zároveň básnik dušou, keby v slove prozaik nebolo zároveň prozaik múdrosťou, keby v spojení autor pre deti a mládež nebolo zároveň autor srdcom. A keby za slovom organizátor nestála neúnavnosť, cieľavedomosť a oddanosť,“ píše Mišák.

„Mnohým pomohol, mnohým ukázal cestu. Nielen ako spisovateľ, ale aj ako muž praxe a činu, ktorý si vedel poradiť aj s neriešiteľnými vecami. Ba treba povedať, že vždy riešil práve tie. Intuitívne, zapálene a takmer so železnou pravidelnosťou aj úspešne,“ dodáva.

Anton Straka sa narodil 22. septembra 1942 v Krásne nad Kysucou. Vyštudoval na Pedagogickom inštitúte v Martine a neskôr na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Do roku 1970 pracoval ako riaditeľ Okresného osvetového domu v Čadci, neskôr na rôznych miestach na Kysuciach ako učiteľ a po roku 1989 ako riaditeľ základnej školy v rodisku.

Zakladateľským spôsobom sa zaslúžil o dve celoslovenské kultúrno-spoločenské podujatia, a to literárne súťaže a prehliadky Palárikova Raková a Jašíkova Turzovka. Od roku 1964 bol publikačne aktívny najmä v periodikách, Krok, Javisko, Umelecké slovo, Matičné čítanie, Smer a i. bol aktívnym účastníkom niekoľkých začiatočných ročníkov Slovesnej jari, ktorú organizovala Matica slovenská, jeho práce boli publikované v príležitostných matičných zborníkoch.

Matičné vydavateľstvo sa postaralo aj o jeho debut, bibliofíliu Raz každému nad hrobom kohút zakikiríka. Skladba bola venovaná Jánovi Harantovi a normalizátorská dobová tlač ju označila za protištátny čin. Nasledoval zákaz publikovania.

K literárnej tvorbe sa Anton Straka vrátil až po roku 1998. v tom čase sa úspešne venoval aj miestnej politike, bol prednostom Krajského úradu v Žiline, neskôr pracoval aj v Žilinskej odbočke Spolku slovenských spisovateľov ako jej tajomník a ako člen Predstavenstva SSS. Vydal básnické zbierky S krajinou v srdci (2001), S rukami v rieke (2002), S tebou uprostred slnka (2002), S Ježišom na slovo (2006), Chvatom (2010), knižku realistických rozprávok pre deti Starý otec, Džony a ja (2003) a Príbehy o Ježišovi ako po Kysuciach putoval (2010). V rukopise ostala kniha príbehov memoárového charakteru.

„Život a literárne i spoločenské dielo Mgr. Antona Straku sa definitívne uzavrelo. Ostáva spomienka, ostávajú hodnoty z kategórie trvalých, ktoré nám pripomenú aj v ďalekej budúcnosti, že žil medzi nami prajný, dobrý a múdry i obetavý človek.Hlboká úcta jeho dielu! Nech pamiatka na neho pretrvá navždy v našich srdciach!,“ uzavrel Mišák.

debata chyba