Lásky, plastiky aj potraty. Hviezda z Hriešneho tanca napísala pamäti

"Bejby nebude sedieť v kúte," povedal jej vo filme Hriešny tanec (1987) herecký partner Patrick Swayze. Napriek obrovskému úspechu tohto trháka sa však Jennifer Greyová, ktorá stvárnila "Bejby", z toho pomyselného kúta už nedostala. Jej herecká kariéra upadala a ani v živote to nemala ružové. O všetkom teraz otvorene hovorí v pamätiach, ktoré vyšli pod výstižným názvom Out of the Corner (Von z kúta).

28.09.2022 06:00
Jennifer Grey Foto:
Jennifer Greyová na snímke z mája tohto roka.
debata

Kritika už ocenila, že je v knihe naozaj úprimná. Rozpráva o svojej mladosti, začiatkoch v Hollywoode, rýchlo získanej sláve a ľúbostných vzťahoch, ale aj o potratoch či viacerých plastických operáciách, ktoré jej výrazne zmenili tvár.

Nesnaží sa nič zamlčovať, práve naopak. Pre herečku je to možnosť, ako sa vyrovnať sama so sebou. Dokonca navrhuje, aby sa písanie pamätí vyučovalo na školách.

„Je to skvelý spôsob, ako sa pozrieť na svoj život a spochybniť vlastný príbeh. Možnože to najhoršie, čo sa vám stalo, nebolo to najhoršie alebo z toho vzišlo niečo dobré. Myslím si, že by si to mal vyskúšať každý,“ vysvetlila 62-ročná herečka.

Jennifer Greyová

Pozrite si snímky zo života herečky Jennifer Greyovej.

Fotogaléria
Jennifer Greyová a Charlie Sheen počas...
Jennifer Greyová a Kenny Ortega na ceremónii,...
+5Jennifer Greyová počas L. A. Dance Project...

Ako olej a voda

Greyová pochádza zo známej umeleckej rodiny so židovskými koreňmi. Jej starý otec Mickey Katz bol uznávaný hudobník a komik, jej otec, 90-ročný herec, spevák a tanečník Joel Grey, je držiteľom Oscara, Zlatého glóbusu aj ceny Emmy.

Pre Jennifer bolo šokom, keď sa po rokoch verejne priznal, že je homosexuál. Herectvu sa venovala i Greyovej matka, no vzdala sa ho, aby sa starala o rodinu.

Jennifer vyštudovala súkromnú strednú školu v rodnom New Yorku, kde mala i hodiny herectva a tanca, a po jej skončení ešte dva roky navštevovala divadelnú školu. Počas dospievania podľahla zvodom veľkomesta. Holdovala alkoholu i drogám, užívala si večierky, kde nadväzovala nové známosti. V pamätiach pripúšťa, že sa správala bezohľadne.

Trailer k snímke Voľný deň Ferrisa Buellera.

Našťastie sa rýchlo spamätala. Pred kamerou debutovala ako 19-ročná a prvý úspech dosiahla vďaka komédii Voľný deň Ferrisa Buellera (1986). Pri jej nakrúcaní sa zoznámila s hercom Matthewom Broderickom, do ktorého sa zaľúbila. O rok neskôr – po premiére hudobného filmu Hriešny tanec – sa z nej stala hviezda. Nominovali ju aj na Zlatý glóbus.

Už pri čítaní scenára vraj cítila, že je to úloha pre ňu, hoci netancovala tak dobre ako jej dedo. Mala tiež problém vžiť sa do problémov filmových postáv.

Clark Gregg Čítajte viac Hriešny tanec je nedotknuteľný! Jennifer Grey odmietla rolu v remaku

„Hrala som pannu, a už som si ani nepamätala, aké to je,“ zverila sa herečka. Podobne to bolo s potratmi. „Vychovali ma vo veľmi liberálnej feministickej domácnosti,“ zdôvodnila. Sama neskôr podstúpila interrupcie, a keď to spomenula v knihe, editor z vydavateľstva jej navrhol, aby to odtiaľ vypustila, lebo ide o háklivú tému. Jennifer to však odmietla.

Aj keď so Swayzeom na plátne vytvorili zaľúbený pár, na pľaci si príliš nerozumeli. Nemali sa radi už od filmovania Červeného úsvitu (1984), kde sa prvý raz stretli, a napätie medzi nimi pokračovalo i počas nakrúcania Hriešneho tanca.

Slávna scéna z Hriešneho tanca.

„Patrick bol naozaj dobrý chlapec a skutočne mu na mne záležalo. Vždy tu bol pre mňa a ja by som preňho urobila čokoľvek… Ale boli sme tiež trochu ako olej a voda,“ priblížila Greyová. Napätie medzi nimi podľa nej filmu pomohlo, pretože mu dodalo potrebnú „chémiu“.

„Vytvorilo to istý druh statiky. Je to ako tlačenie a ťahanie. Obaja sme sa snažili presadiť,“ opísala herečka. Väčšmi ako ľúbostné scény ju vraj znervózňovala tanečná „kreácia“ v závere filmu, pri ktorej ju Swayze zdvihol nad hlavu. Pred kamerou si to vôbec neskúšali, podarilo sa im to nakrútiť hneď na prvý raz.

Trauma z nehody

Zdalo sa, že sa jej kariéra sľubne rozbehla, lenže v auguste 1987, ešte pred uvedením Hriešneho tanca, zažila ťažkú nehodu a tá všetko zmenila.

Auto, ktoré riadil jej priateľ Broderick, sa v Severnom Írsku čelne zrazilo s iným vozidlom, kde zahynuli dve ženy. Brodericka usvedčili z neopatrnej jazdy a potrestali pokutou, Jennifer utrpela vážne zranenie krčnej chrbtice.

Jennifer Greyová hovorí o svojich vzťahoch a plastických operáciách.

Trauma z toho, čo sa stalo, spôsobila, že sa už nedokázala tešiť z úspechu filmu a na čas sa dokonca stiahla do ústrania. Tragédia ju vykoľajila i citovo – krátko nato sa v priebehu jedného mesiaca zasnúbila najprv s Broderickom a vzápätí s hercom Johnnym Deppom.

Hriešny tanec Čítajte viac Za bundu Patricka Swayzeho z Hriešneho tanca zaplatil fanúšik tisíce

K filmu sa neskôr síce vrátila, ale na predošlú slávu už nenadviazala. Mala vzťah s viacerými mužmi, kým sa nevydala za herca a režiséra Clarka Gregga. Majú spolu dcéru, rozviedli sa po 20 rokoch.

V 90. rokoch Greyová absolvovala ďalšie plastické operácie, ktoré mali pôvodne iba korigovať jej ostrý nos, no napokon jej vzhľad zmenili na nepoznanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #autobiografia #Hriešny tanec #Jennifer Grey