Chcú páliť knihu, ktorá rozpaľuje

To, že sex predáva, nie je žiadna novinka. Aj samotná autorka knižnej erotickej série Fifty Shades of Grey EL Jamesová však bola zrejme prekvapená, ako dobre. Britské médiá píšu o tom, že z prvého dielu trilógie sa medzičasom stala vôbec najpredávanejšia kniha v Británii. A vyvolala boom erotických románov. Podľa vydavateľa knihy sa dokonca vo svete očakáva pôrodný boom, pretože kniha vraj zvýšila záujem žien o sex.

31.08.2012 09:00
38 eljames 4x EL James fifty shades jamesová Foto: ,
EL Jamesová vraj do svojej knihy pretavila aj vlastné erotické fantázie.
debata

„Kniha Fifty Shades of Grey – Päťdesiat odtieňov sivej opisuje nerovný vzťah nevinnej študentky Anastázie Steeleovej a multimilionára Christiana Greya, ktorého sexuálne preferencie ťahajú k dominancii a ovládaniu partnerky,“ píše o knihe plnej sadomasochistických praktík vydavateľstvo XYZ, ktoré vyše 600-stranový román vydá po slovensky koncom októbra.

Nie všetci sú z knihy nadšení. Medzi tých, ktorých pohoršila, patrí charitatívna organizácia Wearside Women in Need. „Je to návod pre hrubé indivíduá, ako sexuálne mučiť zraniteľnú mladú ženu,“ tvrdí združenie, ktoré pomáha obetiam domáceho násilia. Riaditeľka organizácie Clare Phillipsonová čakala, že sa ozve nejaká feministická ikona a tieto „mizogýnske sračky“ napadne, píše denník Guardian. Keďže sa nič také nestalo, rozhodla sa, že sa ozve sama.

Podľa nej je kniha nebezpečná a hrdina pácha domáce násilie na svojej partnerke, ktorá sa dá do všetkého zatiahnuť preto, že je slabšia, neskúsená a v oblasti, do ktorej ju vovádza, nie celkom sebavedomá. „Potom s ňou začne prevádzať úplne strašné sexuálne veci. Postupne posúva jej hranice, štandardizuje násilie, ktoré na nej pácha,“ povedala riaditeľka Phillipsonová. Ženy vyzýva, aby prišli 5.¤novembra pred washingtonské sídlo centra, kde chcú knihy EL Jamesovej páliť.

Vydavateľ tvrdenia charity odmieta a spolu so psychologičkou pre Guardian prízvukuje, že ide o fikciu, ktorá je výplodom fantázie a jej protagonistami sú dvaja dospelí ľudia, ktorých vzťah a sexuálne praktiky sú založené na dohode a dobrovoľnosti. Domáce násilie nemá podľa nich nič spoločné s bolesťou/po­tešením, ktoré zažívajú hrdinovia vymysleného ľúbostného príbehu, ktorý navyše priniesol rozptýlenie miliónom žien na celom svete.

Celosvetovo sa zatiaľ z knihy predalo vyše 40 miliónov kusov. Len vo Veľkej Británii je to vyše 5,3 milióna kópií – fyzických aj elektronických, čo z knihy podľa vydavateľa robí najpredávanejšiu knihu v Británii vôbec. Guardian je k tomuto tvrdeniu skeptický, pri predaji elektronických kníh podľa neho neexistuje spoľahlivý rebríček predajnosti. Porovnal teda iba predaj fyzických výtlačkov. V rebríčku uznávanej organizácie Nielsen Bookscan od roku 1998 až podnes skončila Fifty Shades of Grey na piatom mieste s 3,8 milióna predanými kusmi. Na prvom mieste je Da Vinciho kód s 5,1 milióna a na ďalších troch priečkach je Harry Potter. Všetky štyri knihy však už majú za sebou niekoľko vydaní. Rovnako ako Pravidlá cestnej premávky, ktoré by skončili druhé, Guardian ich však „diskvalifikoval“.

Úspech knihy, ktorá „zverejnila sexuálne fantázie miliónov žien“, vyvolal boom erotických románov. BBC uvádza, že v minulotýždňovom rebríčku najpredávanejších románov bolo v prvej desiatke osem erotických.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba