Martin Amis: Sláva je novým náboženstvom

Obdivovatelia britského románopisca Martina Amisa, ktorí netrpezlivo čakajú, že po svojom presídlení za oceán napíše knihu o stave Ameriky, si budú musieť ešte počkať. Uznávaný autor, ktorý sa pred pol rokom presťahoval do USA, bude potrebovať viac času, aby sa zahryzol do americkej kultúry rovnako, ako to urobil s Anglickom vo svojom novom satirickom románe Lionel Asbo: State of England (Lionel Asbo: Stav Anglicka), píše agentúra Reuters.

05.09.2012 09:00
martin amis lionel asbo Foto:
Zatiaľ posledný román Lionel Asbo: State of England vyšiel Martinovi Amisovi začiatkom leta.
debata

Autor oslavovaných diel ako Peniaze: zápisky o samovražde, Londýnske polia a ďalších napísal svoj posledný román predtým, ako opustil Londýn. Novinka, v ktorej skúma príslušníkov robotníckej triedy, bezduché bulvárne médiá a upadajúcu morálku odrážajúcu sa v kultúre celebrít, opäť potvrdzuje, ako hlboko autor rozumie modernej Británii.

Bezprostredné reakcie v USA na jeho novú knihu však boli vlažné. Denník The New York Times napísal, že Lionel Asbo „pripomína skôr drobnú pohľadnicu, ktorú z Anglicka poslali už pred niekoľkými rokmi, ako veľký román o ,stave Anglicka'“.

Amisov trinásty román sa zameriava na násilníckeho, hoci spočiatku sympatického antihrdinu Lionela Asba. Je pomenovaný podľa trestu za antisociálne správanie (Anti Social Behaviour Order, ASBO). Jeho protikladom je Lionelov synovec, ktorý je príkladným členom robotníckej triedy vo svojom úprimnom úsilí o vzdelanie a lásku.

Keď Lionel vyhrá v lotérii, získa v bulvári prezývku Lotto Lout (grobian so žrebom) a začne chodiť s dievčaťom usilujúcim o slávu. Román odráža spoločnosť, ktorá začína odmeňovať prízemné činy ľudí, aké nájdeme v televíznych reality show, a ktorí obvykle získajú istú slávu a majetok. „Je to zvláštna demokratizácia slávy,“ povedal Amis. „Pretože sláva je novým náboženstvom a je považovaná za základné ľudské právo, tak keď ju nemáte, cítite sa strašne opomínaný, nie? Je to stimul mnohých teroristických akcií a masakrov.“

Nápad na román prišiel vďaka dvojici výstrižkov z bulvárnych novín – jeden z nich bol o chlapcovi, ktorý chodí so svojou babičkou. „Bol to asi The Sun alebo ešte horšie The Daily Sport,“ povedal Amis. „V porovnaní s The Sun je The New York Post skoro ako literárny mesačník alebo niečo také,“ porovnal britský a americký bulvár. Keď ďalej porovnával obe krajiny, povedal, že Spojené štáty americké a Británia sa teraz dopúšťajú „príšerného zla“, keď oddeľujú bohatých a chudobných „späť na úroveň po prvej svetovej vojne“. Amis, ktorý sám o sebe hovorí ako o ľavičiarovi, je pobúrený americkou politickou podporou zníženiu daní pre bohatých. „Každý by si povedal: Čože? Zníženie daní pre bohatých?“ Amisove názory vyjadruje heslo britskej Labouristickej strany zdôrazňujúce zdanenie bohatých a vzdelávanie chudobných a tento názor sa odráža aj v Lionelovi Asbovi.

Pokiaľ ide o názor, že jeho posledné knihy nepatria k tomu najlepšiemu, čo napísal, myslí si Amis presný opak. Je najspokojnejší so svojím posledným románom a menej nadšený jeho predchodcami „v zostupnom poriadku až na začiatok“.

A pokiaľ ide o novú knihu z jeho novej americkej základne, nebude to možno dielo, aké jeho čitatelia očakávajú. Povedal, že napriek varovaniu kolegov spisovateľov si teraz „užíva“ písanie románu o holokauste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba