Autor hororov Stephen King oslavuje 65. narodeniny

Americký spisovateľ Stephen King sa dožíva 65 rokov. Narodil sa 21. septembra 1947 v Portlande v americkom štáte Oregon.

21.09.2012 05:00
stephenking Stephen King Foto:
Stephen King
debata

Prvú poviedku mu vydali v roku 1967 v časopise Startling Mystery Stories. Na jeseň 1971 začal učiť na strednej škole v Hampdene (USA). S písaním neprestal, poviedkam a románom sa venoval po večeroch a počas víkendov. Na jeseň 1973 prijali na vydanie jeho román Carrie. To mu umožnilo opustiť kariéru učiteľa a venovať sa písaniu na plný úväzok. Stal sa z neho svetoznámy autor hororov, ktorý vydal už viac ako 50 kníh. Niektoré z jeho románov sa stali predlohou pre filmy, dokonca pre muzikál Ghost Brothers of Darkland County (Prízraky temného panstva).

Kingove knihy, najmä hrôzostrašné a mystické romány vyšli na celom svete v náklade viac ako 300 miliónov exemplárov. Väčšina sa stala bestsellermi, niektoré vyšli aj na Slovensku, napríklad: Mŕtva zóna, Cujo, Vrece kostí, Podpaľačka alebo Tretie oko, Bezhviezdna tma. Za zmienku stojí aj dvojdielny súbor poviedok Všetko je možné.

Autor hororov sa pri písaní baví tým, ako ľudí poriadne vystraší. Sám však zažil hororovú situáciu s posadnutým fanúšikom, ktorý sa snažil verne napodobniť správanie jednej z najznámejších postáv jeho kníh. Raz sa totiž do jeho domu vlámal muž, ktorý vyhlásil, že je Kingovým fanúšikom číslo jeden. Tvrdil pritom, že má v ruksaku bombu. Postup sa podobal deju knihy Mizéria, v ktorej zdravotná sestra drží svojho obľúbeného spisovateľa ako rukojemníka, lebo nie je spokojná s jeho najnovšou knihou. Všetko vyriešila polícia, ktorá zistila, že v ruksaku sa nachádzajú len písacie potreby.

Pri vydaní svojich kníh využíva King moderné prostriedky. V roku 2000 spôsobil virtuálnu tlačenicu na internete, keď pred začiatkom predaja svojho nového diela Riding the Bullet (príbeh stopára, ktorý nastúpi do „nesprávneho auta“) ponúkol záujemcom šancu, aby si príbeh v podobe elektronickej knihy stiahli z internetu bezplatne. Ponuka platila len v jeden deň presne 24 hodín. Akcia vyvolala v sieti chaos. Súbory s textom knihy boli elektronicky zašifrované a predávali sa neskôr za bežnú cenu.

Svoj ďalší román The Plant (Rastlina) o upírskej vínnej réve vydal tiež na internete v roku 2000. V tomto prípade žiadal čitateľov, aby za stiahnutie každej uverejnenej časti zaplatili 1 dolár. Pokračovania vydával postupne keď množstvo platieb prekročilo 75 percent stiahnutých kópií. Počas návštevy Austrálie v roku 2007 si King neodpustil výstrelok. V kníhkupectve tajne podpísal svoje knihy, horlivý zákazník si však myslel, že ide o vandala. Vec sa vysvetlila a klientovi sa ušiel jeden zo šiestich exemplárov s autorovým podpisom.

Stephen King s manželkou žije v meste Bangor v štáte Maine a na Floride (USA). Podieľa sa na mnohých charitatívnych projektoch a okolie jeho filantropiu oceňuje. Manželia napríklad sponzorovali výstavbu nových bazénov na mestskom kúpalisku sumou milión dolárov. Na tento charitatívny nápad prišli Kingovci vtedy, keď sa v jeden horúci deň v roku 2002 chceli okúpať. Bazén bol však údajne taký plný, že kvôli hlavám vôbec nevideli vodu. V roku 2009 venovali peniaze na cestu domov 150 vojakom z americkej Národnej gardy štátu Maine, aby mohli prežiť Vianoce s rodinami.

Najznámejším americkým literárnym ocenením National Book Award Kinga ocenili v roku 2003. Na tretej priečke v rebríčku Top 10 komerčne najúspešnejších autorov magazínu Forbes sa King umiestnil v rokoch 2008 a 2011.

debata chyba