Rowlingová má novinku, inšpiroval ju život v chudobe

Päť rokov po poslednej časti série o Harrym Potterovi prichádza britská spisovateľka J. K. Rowlingová s novou knihou. Tentoraz pre dospelých. Anglická verzia románu The Casual Vacancy sa začala vo Veľkej Británii predávať vo štvrtok 27. septembra o ôsmej ráno tamojšieho času.

27.09.2012 12:00
JK Rowling Foto:
J. K. Rowlingová
debata (1)

Na otázku, prečo nenapísala ďalšiu knihu pre deti, odpovedala Rowlingová v rozhovore pre BBC. „Pretože toto je vec, ktorú som naozaj chcela napísať ako ďalšiu. Nie je za tým nič komplikované. Dostala som nápad a vedela som, že by som to veľmi rada napísala,“ povedala s tým, že určite nemala potrebu niekomu dokazovať, že dokáže písať aj pre dospelých. „Nič vo mne mi nehovorilo, že teraz musím niekomu niečo dokazovať. Samozrejme, určite tým nemyslím, že sa nemám v čom ako spisovateľka zlepšovať,“ dodala autorka.

Harry Potter ma oslobodil
Najhoršie, čo sa môže podľa nej stať, je, že ľudia povedia: Je to hrozné, mala radšej zostať pri písaní pre deti. „Určite ma to nebude tešiť, ale dokážem s tým žiť,“ povedala denníku Guardian. „Harry Potter ma naozaj oslobodil. Oslobodil ma v tom, že pre mňa v súčasnosti existuje iba jediný dôvod, prečo písať: píšem, ak mám skutočne čo povedať a chcem to zverejniť.“ Rowlingová pripustila, že niektoré časti Pottera v budúcnosti rozšíri, pretože vznikali príliš rýchlo a už vtedy vedela, že by potrebovali viac času.

V rozhovoroch spisovateľka tvrdí, že jej najnovší román je pre ňu v istom zmysle veľmi osobnou knihou, pretože hovorí o témach, ktoré ovplyvnili jej život, ako je napríklad chudoba a život na okraji spoločnosti. „Koľko z nás je schopných rozšíriť svoju myseľ za hranice našich osobných skúseností?“ spýtala sa v rozhovore pre Guardian. „Mnohým inak inteligentným ľuďom nedochádza, že iní ľudia mohli mať takú odlišnú životnú skúsenosť, že ich možnosti, domnienky a správanie by sa od tých našich absolútne líšili,“ povedala spisovateľka s tým, že vrstvu chudobných mnohí často berú ako homogénnu masu. Myšlienka, že by mohli byť indivíduami a ocitli sa tam, kde sú, z naozaj rozmanitých dôvodov, podľa nej opäť mnohým uniká.

Dej románu The Casual Vacancy sa odohráva v malom idylickom mestečku Pagford, ktoré zaskočí neočakávaná smrť jedného z obyvateľov. Vďaka nej sa však uvoľní miesto v lokálnej rade, čo vyvolá množstvo vášní aj nečakaných odhalení. V centre volebného súboja o miesto v rade stojí zanedbané geto, s ktorým pagfordská zbožná stredná trieda dávno stratila trpezlivosť. Ak by do lokálnej rady dokázali dosadiť vhodného zástupcu, zodpovednosti za nepohodlnú štvrť sa zbavia. ,Sme mimoriadne snobská spoločnosť a to je veľmi bohatý zdroj inšpirácie. Stredná trieda je taká zábavná. Je to trieda, ktorú poznám najlepšie, a tiež trieda, ktorá je najviac domýšľavá, preto je taká zábavná," povedala Rowlingová.

Po slovensky koncom roka?
Podľa Guardianu bude Rowlingovej novinka blízka nielen každému, kto žil v niektorej z dediniek na juhozápade Anglicka, ale môže byť vnímaná aj ako zábavné podobenstvo o politike. „Keď som túto knihu začala písať, bola som si vedomá, že robím súčasnú verziu toho, čo naozaj milujem, a to je veľký hrubý román z 19. storočia zasadený do malej komunity,“ povedala BBC autorka knihy, v ktorej hrajú dôležitú úlohu triedne rozdiely.

Slovenská verzia románu vyjde v Nakladateľstve Plus patriacom do skupiny Albatros Media. Podľa Radky Potměšilovej z tejto spoločnosti nie je zatiaľ definitívne stanovený slovenský ani český dátum vydania. „Pokúsime sa urobiť všetko preto, aby sme to stihli do konca roka,“ povedala Potměšilová s tým, že príprava prekladového vydania ďalšej Rowlingovej knihy je náročná aj v tom, že anglickí držitelia práv nenechávajú nič na náhodu a chcú mať pod kontrolou každý detail. Aj keď niektoré české médiá názov knihy prekladajú ako Prázdné místo, o jej slovenskom ani českom titule sa ešte nerozhodlo. Knihu, ktorá by mala mať okolo 450 strán, preloží do slovenčiny Zora Ličková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba