Žilinský literárny festival sa zameria na lokálne svety

V Žiline sa v stredu 10. októbra začína už 9. ročník Žilinského literárneho festivalu. Podujatie otvoria o 16. h v Artfore žilinský rodák, spisovateľ Ľubomír Feldek a oceňovaná umelecká knihárka Lida Mlichová, ktorá v Žiline pôsobí dodnes. Vedie tu knihársku dielňu, jedinú svojho druhu na Slovensku, a nadväzuje tak na odkaz svojho otca, takisto významného predstaviteľa umeleckej knižnej väzby Jána Vrtílka.

10.10.2012 13:00
debata

Ústrednou témou aktuálneho ročníka festivalu je pojem Lokál/Local. „Globálny svet, na prvý pohľad čoraz viac unifikovaný a jednotvárny, zostane zaujímavým len vtedy, ak sa bude skladať z tisícov, síce maličkých, ale svojráznych a jedinečných lokálnych svetov. Zaujímať sa o špecifické chute, miestne špeciality aj o obyčajné odbočenia zo zaužívaných noriem, ktoré týmto svetom dávajú originálnu podobu, má určite zmysel. Už len preto, aby sme neostali iba zatrpknutými lokálpatriotmi márniacimi čas prázdnymi rečami v unifikovaných a jednotvárnych lokáloch,“ vysvetľujú organizátori akcie na svojej stránke.

V stredu sa v žilinskom Artfore predstavia aj výtvarník Jozef Danglár Gertli a herečka Jana Oľhová, ktorí sa o knihách od 16.30 h porozprávajú s Antonom Šulíkom. Vo štvrtok o 18. h sem zase nielen o knihách, ale aj o „Karpatoch, čiernych topánkach a iných svetoch“ prídu porozprávať spisovatelia Víťo Staviarsky a Maroš Krajňak a piatok tu bude od 18. h patriť tradičnej kníhkupeckej noci.

Okrem Artfora sa program festivalu bude odohrávať aj na ďalších miestach. V Mestskom divadle v stredu večer v rámci festivalu uvedú Feldekovu Hru Stalin v Žiline, po ktorej nielen s piesňami svojho otca vystúpi Katarína Feldeková a jej KAFE Band. Štvrtkový večer na Stanici Žilina-Záriečie zase od 19. h ponúkne program s filmami a hosťami Sny periférie, ktorý návštevníkov prevedie históriou žilinskej kinematografie. Piatkové popoludnie v priestoroch Nadácie Polis zase o 16. h spojí svedectvo spisovateľa a bývalého politického väzňa Rudolfa Dobiáša a rakúskeho prozaika Josefa Haslingera, ktorý predstaví svoj dokumentárny román Jáchymov. A o deň neskôr na rovnakom mieste psychiatri Jozef Hašto a Péter Hunčík porozprávajú o človeku v konfliktných situáciách a asertivite. Festival ukončí v sobotu večer na Stanici Žilina Záriečie predstavenie Divadla DISK Status (Divadlo, vášeň, láska, samota). Kompletný program festivalu nájdete na www.zlf.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba